Älgen är ett stort, magert och dystert djur som lever på att gnaga barken av träd, beta mossa och lav från berg, och stånga kottar ur gran – en diet som sätter sin egen och alldeles speciella prägel på det mörka köttet. I det här receptet kolliderade ett halvt kilo älgfärs med ett sällskap morötter, en bit ingefära, några paprikor och en ekologisk apelsin. Ingen vacker syn men trevligt och gott med bulgur och gräddfil.
500 g älgfärs (eller lammfärs om det kniper)
2 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
2 gröna paprikor
1 burk körsbärstomater + samma mängd vatten
2 dl rödvin
1 msk vilt- eller oxfond
1 msk mörk kinesisk soja
1 msk honung
knivsudd cayennepeppar
salt, svartpeppar
3 morötter
1 ekologisk apelsin
1 tumme ingefära
Till servering:
3 dl bulgur
Gräddfil
Hackad persilja