Man vet inte om man ska hata eller älska Gwyneth Paltrow; för visst var det hon som på allvar drog i gång grönkålsepidemin? Grönkålships är visserligen förträffligt gott. Men är det inte i en ganska klassisk grönkålssoppa överdådet av klorofyll kommer allra bäst till sin rätt? Naturligtvis är den vansinnigt god att laga på skinkspad eller kycklingbuljong, men med grönsaksbuljong flyttar klorofyllet fram positionerna ytterligare eftersom konkurrensen minskar. Du får i dig en hel del järn med hjälp av en grönkålssoppa, runt 3,5 milligram. Men tänk på att en menstruerande kvinna behöver arton milligram, så ta två stora portioner!
Det fiffiga med den här rätten är att soppan enkelt delas i två delar och lyckliggör allätare som vill ha ägg och veganer (eller äggallergiker) som föredrar tofu. Äggen pocheras direkt i soppkatrullen. Tack vare att soppan är ganska tjock flyter ägget inte ut särskilt mycket. Om du vill laga en mer äventyrlig soppa är Anna Billings caldo verde helt jävla oslagbar.
Knepet med just den här soppan är att först fräsa kålen och sedan köra den i en riktigt bra mixerkanna. På så vis får du mindre kokt kålsmak och mer fräschör. Jag har lagt till ett kryddmått bikarbonat i receptet eftersom jag mixade grönkålen dagen innan, men om du ska äta soppan direkt kan du hoppa över det. Det neutraliserar syran som frigörs när grönkålens celler brister. Syra (och i viss mån salt) pajar klorofyllet så att det går från smaragd- till militärgrönt. Soppan på bilden har fått stå ett tag, den var snyggare när den var helt nygjord.
På mackan har jag Oatlys nya fuskfärskost och hemgjord ajvar. Svingott!
LCHF? Ringla olivolja över soppan.
5:2 ? Nöj dig med 1 msk olivolja och ersätt grädden med mjölk. Välj ett litet ägg eller inget alls.
800 g kraftiga grönkålsblad
2 klyftor vitlök
1-2 msk olivolja
1 l vatten
1 krm bikarbonat
2 dl havregrädde eller matlagningsgrädde
2-3 tsk majsstärkelse, t ex Maizena
1 msk lantbuljongpulver
1/4-1/2 tsk stött muskotblomma eller nyriven muskot
Herbamare, nymald svartpeppar eller grön Tabasco
TILL SERVERING:
ägg eller rökt tofu, beroende på läggning
mackor med trevligt pålägg