Den här enkla men sofistikerat kryddade rätten tillägnar jag Robin och Agnes, genierna på Malmö-krogen Tryne till knorr som lärde mig veta hut. Eller rättare sagt: aldrig mer ifrågasätta att rabarber och libbsticka är en klockren kombination. Hjärnan är helt med på noterna eftersom libbstickans kardemummatoner bildar en smakbrygga till den älskliga rabarbern
Det är faktiskt lite vanskligt att laga rabarber eftersom det är svårt att beräkna sockermängden i förväg. Därför, och av andra många anledningar, tycker jag att det är en god anledning att alltid ha en flaska sockerlag i sommarskafferiet. Då kan du snabbt slå i en skvätt simmig lag i kompott som är för sur. Eller stänka några droppar på skivade sommarfrukter.
När hösten nalkas kan du laga exakt samma rätt med syrliga äpplen. De kräver lite längre tillagning och en dos pressad citron, men annars kan du använda samma recept. Senare på hösten kan du använda päron och smaksätta yoghurten med torkade frön av libbsticka. Se bara till att fruktkompotten är mycket smakrik och syrlig, libbstickan kräver tufft motstånd för att inte dominera sönder rätten.
OBS! Se till att grädden är väl kyld och vispa gärn för hand. Det blir både godare och lenare. Du kan spara libbstickekrämen i kyl några timmar, men den är godast nygjord eftersom smakämnen frigörs ur grädden när den vispas.
PS. För att vi som driver Taffel inte ska behöva betala för att driva sajten är det viktigt att vi har många läsare. Om du gillar det du läser här blir vi superglada om du delar det på Facebook och Twitter. Eller tipsar dina vänner på annat sätt. Tack på förhand! <3
1/3 tsk kardemummafrön
1/2 knubbig vaniljstång
4 dl vatten
3 dl strösocker
1 msk pressad citron
800 g späd rabarber, gärna vinrabarber
några droppar rosenvatten
Libbstickegrädde:
2 dl vispgrädde, 40 %
1 dl tjockyoghurt
1/2-1 msk ljus honung
finrivet skal av 1/4 citron
1-2 tsk nålstrimlad libbsticka
Gör rabarber i god tid:
Gör Libbstickekrämen: