Jorå, jag lagar snabb mat ibland. Den här pastan är en hyllning till Auro som odlar i min trädgård i projektet Co-Grow. Den första skörden av svartkål kom fint till sin rätt i den här pastan. Hur mycket av stjälkarna som kan användas får deras träighet och din mun avgöra. Men skivar du dem supertunt kan du faktiskt använda ganska mycket.
Hasselnötter kan ersättas av hasselnötter av bästa kvalitet. Om du vill ha mer protein kan du servera Oumph! eller Quorn till. Numera finns vegansk Quorn. Rigatonin kommer från Årstiderna, deras pasta med lite lagom fullkorn är superb. De har också torkade kikärtor som är bland de bästa jag testat.
Försök få tag på milda koreanska chiliflingor (eller den kinesiska motsvarigheten) i asiatiska butiker. Alltså den sort som används till kimchi. De är knallröda och säljs i jättepåsar. Ge bort eller frys in det som känns övermäktigt.
4 portioner nykokt pasta, helst rigatoni
ca 300 g svartkål eller grönkål
1/2 dl olivolja
1 tsk fänkålsfrö
2 klyftor vitlök
3/4 dl valnötskärnor, grovhackade
chiliflingor (helst milda koreanska)
4 dl kokta kikärtor
NÖTSTRÖSSEL
3/4 dl valnötskärnor
1 msk jästflingor
2 krm Herbamare
TILL SERVERING
gröna bönor, färska eller frysta
skivade tomater