Abborre med asiatisk ingefärssås

I Vietnam och Kina är den finaste delen på fisken ögat. De tror att de får bra syn om de äter upp själens spegel. Själv hoppar jag gärna över den kroppsdelen och sätter hellre tänderna i skinnet. Biotherm släng dig i väggen mohahhah.  Ja, jag äter i alla fall skinnet när det blir då där härligt krispigt som det blir när man friterar fisk. Kokt fiskskinn kan vara en av de mest obehagliga saker jag vet och hur bra det än må vara för hyn äter jag det inte. 

Att fritera/frityrsteka är ett grymt fräckt sätt att tillaga hel fisk på. Fisken blir krispig utanpå och smältande mjuk inuti och det är dessutom väldigt imponerande att sätta fram en hel fisk, med huvud och allt, på bordet. Jag har inte någon fritös så därför brukar jag använda en stor wok som jag häller rikligt med olja i. Oljan behöver inte täcka fisken utan man friterar helt enkelt en sida i taget, därav tillägget stekning till ordet frityr. 

Jag tycker att abborren med sitt lite grova skinn passar särskilt bra att fritera men gös funkar säkert lika bra. Karp har jag aldrig provat men varför inte? Och mer långväga fiskar som Dourada och Sea Bream passar säkert utmärkt. Bäst blir fisken om den är fjällad men är man riktigt bekväm av sig kan man fritera den ofjällad (då blir skinnet inte lika gott). Rensningen kan man dock inte hoppa över.  När fisken är färdigfriterad är fiskköttet vitt och släpper från benet. Tiden beror så klart på hur stor fisken är så du får skära vid benet med en trubbig kniv för att kolla. Fisken ska få plats i oljebadet även om huvudet och svansen kan ligga lite ovan oljekanten så har man en stor fisk så får man helt enkelt dela den på mitten. 

Låt fisken hämta andan på ett hushållspapper medan du doppar ev ytterligare fiskar eller fiskdelar i oljebadet (du kan behöva fylla på med olja). När alla fisk är friterad häller du på lite vietnamesisk vinaigrette - typ som nouc cham fast med ingefära - jordnötter och örter och tackar högre makter för att du har fått möjligheten att äta ett en sån här kalasmåltid. Efter maten kan du tacka mig. 


Portioner: 4-6 portioner
Tid: Om man inte räknar in fjällningen så ca 35 minuter
Du behöver: 

Ca 1,5 kg abborre eller annan hel vit fisk t ex gös, karp, sea bream, dourada
ca 3 dl neutral olja att frityrsteka i
100 g salladslök
1 dl rostade jordnötter
1 kruka koriander
1 lime i klyftor
ris
salt, svartpeppar

Dressing
1 dl vatten
1 dl socker
2 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 msk ingefära, finriven
1 röd chili, urtagen och finhackad
1 dl fisksås
1 lime, saften från

Gör så här: 

1. Sätt på riset om du vill äta det till. Det är gott och ger bra näringsbalans, men är inte själva huvudnumret.
2. Gör dressingen. Koka upp vatten och socker tills sockret har smält. Låt svalna. Tillsätt övriga ingredienser.
3. Rensa och fjälla fisken. Klappa den torr. Salta och peppra rikligt fisken både invändigt och utvändigt.
4. Värm oljan till 180º. Stek fisken i den heta oljan ca 5 minuter per sida beroende på hur stor den är.
5. Strimla salladslöken och hacka nötterna grovt. Lägg fisken på ett fat och strö över salladslök, nötter, koriander och lite av dressingen på fisken. Garnera med limeklyftor. 
5. Servera med resterande dressing och ris.

Ps. Ta fram ett lock när du friterar om olyckan skulle vara framme och oljan skulle fatta eld. Det har aldrig hänt mig men det är som det sägs "dumt att chansa". 

Bild för Ylva Bergqvist

Mer från Ylva Bergqvist


Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist