Adventskaka med chai & mjölkchoklad

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"10206","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-615","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"501","height":"729","title":"kvarn2_MG_3453","alt":"kvarn2_MG_3453"}}]]Vi trodde nästan inte våra ögon när vi vaknade upp i morse och världen var vit! Visst hade de förutspått snö i väderleksrapporterna, men riktigt säker kan man aldrig vara här nere i södern. Helt plötsligt skulle vi hitta alla vinterkläder, telefonerna gick varma eftersom alla barnen skulle smida planer med kompisar om de skulle vara snöalver eller bara åka pulka borta i backen. Egentligen hade jag planerat att baka lussekatter idag, men lade kvickt ner det projektet till förmån för en mer snabbakad adventskaka.

Jag har länge varit sugen på en kaka med chaismak och filurat på hur man bäst får teet att sätta smak på bakvätskan utan att först lösa upp det i till exempel mjölk eller vatten. Nu malde jag darjeelingte och kryddor till ett fint pulver som fick lösas upp i det smälta smöret och sedan silas av (så att inte beskan i tebladen tog över). Resultatet blev en uppdaterad mjuk pepparkaka efter samma grundrecept som till kamomillakakan utan bakpulver, men jag använde också kokosolja och mjölkchoklad i smeten för att åstadkomma den "gräddiga" chaismaken utan att kakan upplevdes det minsta kakaodominant. Hade jag inte haft huset fullt med sugna små hade jag kanske avslutat med en tjock glasyr. Nu pudrade vi över florsocker i stället och en kvart senare var alltsammans ett minne blott.[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"10207","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-616","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"501","height":"742","title":"adventskakachai_3487","alt":"adventskakachai_3487"}}]]

Adventskaka med chai & mjölkchoklad

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 12 bitar

Tid: 60 minuter

Javisst är det här en form av uppdaterad mjuk pepparkaka. Känner du dig bekväm kan du använda dig av färdigblandade pepparkakskryddor till infusionen, men riktigt samma arom som med malda, hela kryddor blir det förstås inte ... Precis innan gräddningen tillsatte jag en halv kaka hackad spansk turrón de jijona i smeten.

  • Chaikryddor:
  • 2 msk svart, neutralt te
  • 1 liten bit torkad ingefära
  • 1 bit kanel
  • 1 tsk kryddnejlika
  • 1 tsk hel, grön kardemumma
  • 5 svartpepparkorn
  • Kaksmet:
  • 175 g smör
  • 2 msk rå kokosolja
  • 100 g mjölkchoklad (fairtrade)
  • 2 rejäla msk honung
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl special
  • 1 msk florsocker
  • Extra: Hack av nötter, mjuk nougat eller mjölkchoklad
  1. Ställ in ugnen på 175 grader. Smörj en bundt cake-form eller springform med kokosolja.
  2. Mal teet och kryddorna i en kvarn eller stöt tillsammans i mortel.
  3. Smält smör och kokosolja och blanda ner chaikryddorna, honungen och sockret. Värm på så att honungen och sockret smälter ordentligt. Låt dra i max fem minuter innan du silar av blandningen. Låt svalna något utan att stelna.
  4. Smält under tiden mjölkchokladen i bitar över vattenbad eller i mikron.
  5. Dela äggen och rör gulorna med den avsvalnade chaiblandningen och den smälta chokladen.
  6. Sikta i vetemjölet och vispa smeten helt jämn.
  7. Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp i en absolut ren och fettfri skål och vänd ner dem i smeten ordentligt men undvik att piska luften ur vitorna genom idogt vispande.
  8. Spatla ner smeten i formen. Om du vill ha hackad nougat, choklad eller  nötter i blandar du ner det.
  9. Grädda i 35-40 minuter eller tills kakan känns torr när du känner med en provsticka.
  10. Låt svalna en stund för stabilitet innan du stjälper formen upp och ned. Pudra över florsockret och garnera gärna med något trevligt i kakans hålrum.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing