Ägg Florentine med lime- och wasabispetsad hollandaise

Om man har pinfärska ägg är det barnsligt enkelt att pochera dem. Knäck i kopp och ner i en virvel av lättsaltat vatten. En skvätt vinäger i? Visst – men inte nödvändigt, ägget klarar sig självt. Ägg Florentine är Ägg Benedicts gröna kusin med smörstekt färsk spenat. Till det en variant av hollandaise, där äggulorna fått en friska av lime och ett sting av wasabi.


Portioner: 4
Du behöver: 

4 nävar färsk bladspenat
4 ägg
4 skivor vitt surdegsbröd, levain
smör till stekning

Lime- och wasabispetsad hollandaise
1/2 lime – saft och skal
150 g smör
3 äggulor
3 msk vatten
1 1/2 tsk wasabi
salt och vitpeppar
ev. vinäger till pocheringen

Gör så här: 

Skölj och ansa spenaten. Skölj, torka av och riv zesten av limen till såsen i en liten skål. Pressa saften ur limen i densamma. Ta fram en stor kastrull och en metallskål som passar i öppningen. Koka upp 2½ liter vatten med vinäger till pocheringen.

Lime- och wasabispetsad hollandaise
Smält smöret, ta bort den vita fällningen på ytan med en sked. Knäck äggulorna i metallskålen med de tre matskedarna kallt vatten, wasabi och rivet skal och saft av lime. Placera skålen över vattenbadet (sänk värmen under så att det inte stormkokar) och vispa blandningen skummig och lätt. Häll i det smälta smöret långsamt i en tunn stråle under konstant vispning så att fettet fångas upp av gulorna. Smaka av med salt. Ta bort såsen från vattenbadet och håll varm under lock.

Pochera äggen. Om pinfärska: Knäck dem direkt, ett i sänder, i en kopp. Gör en virvel i mitten av vattnet och släpp ner ägget i virveln. Fös försiktigt runt ägget så att vitan samlar sig. Efter tre minuter: ta upp ägget med hålslev. Om ej pinfärska: Förkoka äggen med skal i max 20 sekunder, knäck i äggen (se ovan) och lyft upp försiktigt med hålslev. Följ sedan angivelserna ovan.

Stek brödskivorna på bägge sidorna i en klick smör. Ta upp dem och stek sedan spenaten, smaka av med salt och peppar. Dra pannan åt sidan. Fördela spenaten på brödskivorna, lägg på de pocherade äggen och toppa med såsen. Ät direkt.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing