Äkta hummus
Hummus kan vara det godaste som finns – om den gjorts på rätt sätt. En riktig hummus ska vara som sammet; len och sträv på en och samma gång. Den här tar lite tid i anspråk men är väl värd att göra. Oljan ringlas först ovanpå vid servering, nerblandad i hummusen förstör den genast konsistensen.
Tid: Blötläggning 1 dygn+tillagning drygt 2 timmar
500 g kikärter
1 msk salt, till kokningen
200 g osaltad tahini (t ex Kung Markattas ekologiska)
3 klyftor vitlök
2 citroner, juicen
2 1/2 dl kallt vatten
fin olivolja
Till servering:
Strimlad bladpersilja, sesamfrö eller granatäppelkärnor
Blötlägg kikärterna i kallt vatten i ett dygn. Byt vatten med några timmars mellanrum.
Hetta upp nytt vatten och 1 msk salt i en stor kastrull och sjud kikärterna tills de är helt mjuka, ca 2 timmar.
Mixa samman kikärter, tahini, vitlök, pressad citron och vatten tills blandningen är helt slät. Låt svalna helt innan servering.
Bred ut hummusen på en tallrik med en spatel. Forma ett spiralmönster med spateln och ringla olivolja i skåran. Strö över lite strimlad bladpersilja, sesamfrön eller kanske lite granatäppelkärnor om det ska vara extra festligt.