Älggulasch med bulgur
Älgen är ett stort, magert och dystert djur som lever på att gnaga barken av träd, beta mossa från berg och stånga kottar ur gran – en diet som sätter sin egen och alldeles speciella prägel på det mörka köttet. I det här receptet kolliderade ett halvt kilo älgfärs med ett sällskap morötter, en bit ingefära, några paprikor och en ekologisk apelsin. Ingen vacker syn men trevligt och gott med bulgur och gräddfil.
Älggulasch med bulgur
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
- 500 g älgfärs (eller lammfärs om det kniper)
- 2 vitlöksklyftor
- 1 stor gul lök
- 2 gröna paprikor
- 1 burk körsbärstomater + samma mängd vatten
- 2 dl rödvin
- 1 msk vilt- eller oxfond
- 1 msk mörk kinesisk soja
- 1 msk honung
- knivsudd cayennepeppar
- salt, svartpeppar
- 3 morötter
- 1 ekologisk apelsin
- 1 tumme ingefära
- Till servering:
- 3 dl bulgur
- Gräddfil
- Hackad persilja
- Hacka löken fint och vitlöken finare. Fräs genomskinliga i olivolja på lite lägre temperatur och tillsätt därefter färsen. Rör hela tiden i färsen (eftersom den är ganska mager klumpar den gärna ihop sig) och fräs på tills allt är genomstekt.
- Tillsätt vin, tomat, fond, soja, honung, cayenne och låt puttra ihop några minuter. Koka under tiden bulgurn i dubbla mängden saltat vatten. Smaka upp gulaschen med salt, peppar och kanske en skvätt vinäger för extra syra.
- Tärna och tillsätt paprikan.
- Skala och riv morötter och ingefära fint. Tvätta och raspa av det yttersta orangea från apelsinen, pressa ur saften och blanda skal och saft med morot och ingefära.
- Servera gulaschen med bulgur, morotstopping och gräddfil.
Kommentarer
Nu ska jag ut och skjuta en älg, banne mig. Dt verkar ju änsd vara en barmhärtighetsgärning med tanke på det dystra liv de lever.
Lisa, du har uppenbarligen inte provat att stånga kottar ur gran. O, det är skoj må du tro.
Kalla mig petig, men jag tycker att detta är inte gulasch. Däremot skulle jag gärna smaka på grytan,
för älg är mitt favoritkött så här på höstkanten.
Det är inte det minsta gulasch. Men älgfärsgryta är ett så fruktansvärt ohärligt ord.
Jag håller med! Det är respektlöst mot älgen att den ska få sluta sina dagar under öknamnet älgfärsgryta. Screw bokstavstrogenhet!
Bugger bokstavstrogenhet menar jag ju. Det är mycket klatschigare.
Åh, tänk att du nu är här, på Taffel, på min favoritmatsida nummer två, kul! Din förblir no 1 såklart!
Gulasch eller gryta?
Screw eller bugger?
Det här verkar lovande -- precis den sortens matprat jag uppskattar! Kul att se dig på taffel också.
En BURK körsbärstomater? Säljs det på burk? Var?
Gott det där oavsett vad ni kallar det!
Det blir sååå mycket mera smak av älgkött än kossa!
Haha.
Ja, körsbärstomater säljs på burk. Coop säljer t ex under eget märke, VI och Hemköp säljer de ännu godare Mutti.
Hej - printade ut men hur jag än bär mig åt trycks ej en stor del utav första sidan med sushi recept. råd?
Tinna
det var många fina recept på en gång, och många små roliga anekdoter på köpet.
Och ja fy fan va mutti e grymma tomater på burk, big ups till mutti!.....o lotta såklart!
Sidor