Älggulasch med bulgur

Älgen är ett stort, magert och dystert djur som lever på att gnaga barken av träd, beta mossa från berg och stånga kottar ur gran – en diet som sätter sin egen och alldeles speciella prägel på det mörka köttet. I det här receptet kolliderade ett halvt kilo älgfärs med ett sällskap morötter, en bit ingefära, några paprikor och en ekologisk apelsin. Ingen vacker syn men trevligt och gott med bulgur och gräddfil.p1040190.jpg

Älggulasch med bulgur

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

  • 500 g älgfärs (eller lammfärs om det kniper)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stor gul lök
  • 2 gröna paprikor
  • 1 burk körsbärstomater + samma mängd vatten
  • 2 dl rödvin
  • 1 msk vilt- eller oxfond
  • 1 msk mörk kinesisk soja
  • 1 msk honung
  • knivsudd cayennepeppar
  • salt, svartpeppar
  • 3 morötter
  • 1 ekologisk apelsin
  • 1 tumme ingefära
  • Till servering:
  • 3 dl bulgur
  • Gräddfil
  • Hackad persilja
  1. Hacka löken fint och vitlöken finare. Fräs genomskinliga i olivolja på lite lägre temperatur och tillsätt därefter färsen. Rör hela tiden i färsen (eftersom den är ganska mager klumpar den gärna ihop sig) och fräs på tills allt är genomstekt.
  2. Tillsätt vin, tomat, fond, soja, honung, cayenne och låt puttra ihop några minuter. Koka under tiden bulgurn i dubbla mängden saltat vatten. Smaka upp gulaschen med salt, peppar och kanske en skvätt vinäger för extra syra.
  3. Tärna och tillsätt paprikan.
  4. Skala och riv morötter och ingefära fint. Tvätta och raspa av det yttersta orangea från apelsinen, pressa ur saften och blanda skal och saft med morot och ingefära.
  5. Servera gulaschen med bulgur, morotstopping och gräddfil.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren