Ångade kinesiska grönsaker med chinkiangvinäger

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 10 minuter

Chingkianvinäger är en underbar lagrad risvinäger med mild smak och mörk färg. Lustigt nog går det hyfsat att använda balsamvinäger istället. Om du inte har en ångkokare kan du använda ett durkslag som du sänker ned i en stor kastrull med 3-4 cm kokande vatten i botten. Täck över med ett lock medan du ångar.

  • 4 små (ca 400 g) bok choy eller 2 broccoli
  • 1/3 tsk sichuanpeppar
  • 2 msk chinkiangvinäger
  • 2 tsk rostad sesamolja
  • 2 msk ljus soja
  • 1 tsk ljust muscovadosocker eller farin
  1. Förbered dressingen: Rosta sichuanpeppar i torr teflonpanna på medelvärme tills det börjar dofta och knäppa. Tippa upp i en mortel. Låt svalna och krossa fint. Blanda kryddor, vinäger, sesamolja och soja.
  2. Skala broccolistjälkarnas nedre del lätt med en potatisskalare om den är mycket grov. Skär grönsaken i lagom munsbitar. Håll i sär de grova bitarna och de spädare gröna bladen.
  3. Ånga bitarna mjuka men spänstiga 3-5 minuter. Se till att de grova bitarna ligger längst ner så blir allt färdigt samtidigt. Om stjälkarna är mycket grova kan du ånga enbart dem en minut och sen lassa på de skira bladen.
  4. Skaka av överflödigt vatten. Lägg upp på ett fat så att de ångar av och svalnar snabbt. Skölj inte med kallt vatten, då blir grönsakerna blaskiga.
  5. Slå dressingen över grönsakerna. Servera bums.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh