Ängssyresoppa (Potage Germiny)

Receptet till den här kalla soppan, Potage Germiny, kommer från Loiredalen. Smaken blir mycket syrlig, så mängden smör och grädde behövs för att balansera den. Små barn och personer överkänsliga mot oxalsyra bör helt undvika att äta ängssyra. Byt ut mot mangold eller spenat.


Portioner: 4
Tid: 25 minuter + avsvalning och kylning
Du behöver: 

400 g änssyra
2 gula lökar
50 g smör
7 dl hönsbuljong
1 dl grädde
4 äggulor
salt, nymald svartpeppar
2 msk grovhackad körvel
brödkrutonger

Gör så här: 
  1. Skölj och ansa ängssyran. Förväll den snabbt i lite kokande vatten.
  2. Ta upp och krama till en boll för att få ut vattnet innan du strimlar den. Hacka även löken så smått du kan.
  3. Hetta upp 2/3 smöret i en tjockbottnad gryta och fräs löken på medelvärme tills den blivit mjuk men inte brynt. Tillsätt den finstrimlade syran och rör runt.
  4. Häll i hönsbuljongen (jag använder fondavkok på skrovet från en ugnsgrillad kyckling) och låt putta en stund. Mixa slätt med stavmixer.
  5. Blanda separat äggulorna med grädden. Dra av grytan från plattan och tillsätt blandningen i grytan under kraftig omrörning, det får inte koka upp! Klicka i det resterande smöret.
  6. Smaka av med salt och peppar. Kyl ner den innan servering. Toppa med lite brödkrutonger och färsk körvel.

Bild för Anna Billing
2009-04-26
Av

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing