Ankbröst med timjanbakad kvitten

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 4 -5

Tid: ca 2 ½ timme

Den här rätten är rustik och elegant samtidigt. Kvitten och anka är en sagolik kombination med både must och friskhet.

  • 2 ankbröst á 400 g
  • 1 stor kvitten eller 2 små (600 g)
  • 1 liten rotselleri
  • 4 schalottenlökar
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamicovinäger
  • färsk timjanav kraftig typ
  • salt, kryddpeppar
  • Till servering:
  • Polenta
  1. Sätt ugnen på 150º C. Skrubba och skär rotselleri i stora bitar. Dela kvittenäpplet i behändiga klyftor och skär bort resterna av kärnhuset, skalet kan vara kvar. Skala schalottenlökarna och dela dem på längden.
  2. Lägg grönsakerna och kvittenklyftorna i en ugnsfast form med några timjankvistar. Tillsätt 2 msk olivolja, 1 msk vatten och 2 msk balsamicovinäger. Salta och krydda med kryddpeppar. Baka i ugnen under folietäcke i ca 90 minuter.
  3. Skåra fettet på ankbrösten i rutor och klappa dem med salt, svartpeppar och rikligt med färsk timjan. Bryn lite lätt i stekpanna för ankbrösten ska få fin färg
  4. Placera ankbrösten med fettsidan upp ovanpå de andra tillbehören formen och tillaga i ytterligare 25-30 minuter. Stektiden beror lite på hur stora ankbrösten är. Fettet från stekpannan häller du över kvittenklyftorna.
  5. Skiva upp ankbrösten. Är det lagom rosa och snyggt? Bra. Red vätskan och ankfettet med lite maizena till en sås, smaka av och servera alltsammans med polenta.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing