Ankbröst med timjanbakad kvitten
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 4 -5
Tid: ca 2 ½ timme
Den här rätten är rustik och elegant samtidigt. Kvitten och anka är en sagolik kombination med både must och friskhet.
- 2 ankbröst á 400 g
- 1 stor kvitten eller 2 små (600 g)
- 1 liten rotselleri
- 4 schalottenlökar
- 2 msk olivolja
- 1 msk balsamicovinäger
- färsk timjanav kraftig typ
- salt, kryddpeppar
- Till servering:
- Polenta
- Sätt ugnen på 150º C. Skrubba och skär rotselleri i stora bitar. Dela kvittenäpplet i behändiga klyftor och skär bort resterna av kärnhuset, skalet kan vara kvar. Skala schalottenlökarna och dela dem på längden.
- Lägg grönsakerna och kvittenklyftorna i en ugnsfast form med några timjankvistar. Tillsätt 2 msk olivolja, 1 msk vatten och 2 msk balsamicovinäger. Salta och krydda med kryddpeppar. Baka i ugnen under folietäcke i ca 90 minuter.
- Skåra fettet på ankbrösten i rutor och klappa dem med salt, svartpeppar och rikligt med färsk timjan. Bryn lite lätt i stekpanna för ankbrösten ska få fin färg
- Placera ankbrösten med fettsidan upp ovanpå de andra tillbehören formen och tillaga i ytterligare 25-30 minuter. Stektiden beror lite på hur stora ankbrösten är. Fettet från stekpannan häller du över kvittenklyftorna.
- Skiva upp ankbrösten. Är det lagom rosa och snyggt? Bra. Red vätskan och ankfettet med lite maizena till en sås, smaka av och servera alltsammans med polenta.