Äppelmos med Tahitivanilj
Receptmakare: isobel hadley-kamptz
Tid: 30 minuter
Välj äppelsort efter personlig smak, jag föredrar en syrlig. Tahitivanlij är blommigare och mer parfymerad än den sötare och mustiga bourbonvaniljen. Du hittar den å kryddbutiker och på lyxiga bagerier. naturligtvis kan du välja vanlig vanilj också.
- 2 kg äpplen, skalad och urkärnad vikt
- 2 1/2 dl vatten
- saften av 1 citron
- 2 Tahitivaniljstänger
- 1 kg (ca 11 ½ dl) strösocker
- Skär äpplena i mindre bitar och lägg i en vid gryta i teflon eller rostfritt med vatten och citronsaft. Koka upp och sjud under lock tills äpplena mosats.
- Dela vaniljstängerna och skrapa ur fröna. Lägg ner vaniljskrap, stång och socker. Koka upp igen. Låt småkoka i några minuter till.
- Häll upp på varma och rena burkar och sätt på lock omedelbart.