Äppelmust
<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Times New Roman"; panose-1:0 2 2 6 3 5 4 5 2 3; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:50331648 0 0 0 1 0;} @font-face {font-family:Arial; panose-1:0 2 11 6 4 2 2 2 2 2; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:50331648 0 0 0 1 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman";} h3 {mso-style-next:Normal; margin-top:12.0pt; margin-right:0cm; margin-bottom:3.0pt; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; page-break-after:avoid; mso-outline-level:3; font-size:13.0pt; font-family:Arial;} table.MsoNormalTable {mso-style-parent:""; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->
Receptmakare: Clothilde Erlandson
Nästan alla äpplen passar att göra must av, och du kan gärna blanda flera sorter i samma mustning. Det enda undantaget är Transparent Blanche som Clothilde inte tycker ger så mycket vätska. Hettar du sedan upp musten till 90 grader kan du spara den i flera år. Du behöver en juicecentrifug, en hushållstermometer och väl rengjorda glasflaskor med skruvlock.
- Skölj äpplen i en hink med vatten där du blandat ner ett par teskedar citronsyra. Citronsyran förhindrar att äpplena blir bruna.
- Ta bort äpplenas skaft och dela dem på mitten, men behåll skal och kärnhus. Kör äpplena genom juicecentrifugen. Sila musten genom till exempel en nylonstrumpa (ren!) eller en silduk. Häll musten i en kastrull och hetta upp till 90 grader. Koka flaskor och lock i hett vatten någon minut.
- Häll upp musten på flaskorna, men lämna cirka 1 centimeter till toppen. Ställ flaskorna upp och ner. Detta gör att det bildas ett vakum, och är hemligheten bakom mustens hållbarhet.