Äppelmust

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Times New Roman"; panose-1:0 2 2 6 3 5 4 5 2 3; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:50331648 0 0 0 1 0;} @font-face {font-family:Arial; panose-1:0 2 11 6 4 2 2 2 2 2; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:50331648 0 0 0 1 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman";} h3 {mso-style-next:Normal; margin-top:12.0pt; margin-right:0cm; margin-bottom:3.0pt; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; page-break-after:avoid; mso-outline-level:3; font-size:13.0pt; font-family:Arial;} table.MsoNormalTable {mso-style-parent:""; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Receptmakare: Clothilde Erlandson

Nästan alla äpplen passar att göra must av, och du kan gärna blanda flera sorter i samma mustning. Det enda undantaget är Transparent Blanche som Clothilde inte tycker ger så mycket vätska. Hettar du sedan upp musten till 90 grader kan du spara den i flera år. Du behöver en juicecentrifug, en hushållstermometer och väl rengjorda glasflaskor med skruvlock.

  1. Skölj äpplen i en hink med vatten där du blandat ner ett par teskedar citronsyra. Citronsyran förhindrar att äpplena blir bruna.
  2. Ta bort äpplenas skaft och dela dem på mitten, men behåll skal och kärnhus. Kör äpplena genom juicecentrifugen. Sila musten genom till exempel en nylonstrumpa (ren!) eller en silduk. Häll musten i en kastrull och hetta upp till 90 grader. Koka flaskor och lock i hett vatten någon minut.
  3. Häll upp musten på flaskorna, men lämna cirka 1 centimeter till toppen. Ställ flaskorna upp och ner. Detta gör att det bildas ett vakum, och är hemligheten bakom mustens hållbarhet.

Bild för Redaktionen

Mer från Redaktionen


Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen