
Äpplekokta linser med pumpa, kål, feta och veganmayo med mynta
Sojabönor innehåller mer protein än kött och ägg, så sojamjölk och sojamjöl funkar i många fall prima som en bindare i mat när du inte vill ha (eller glömt att handla) ägg - tex majonnäs! Den blir dessutom mjukare och smakar mindre fett vilket är bra för mayojunkies som jag som gärna vill äta så mycket majo som möjligt men ej pallar när det kommer till konventionella äggbaserade majonnäser då de ofta ger effekten av att äta en sked vispat smör (som ju också är gott men aningens övermäktigt). Jag lärde karln göra sojaemulsion/veganmayo häromdagen - det är ungefär lika enkelt som att blanda ett glas O´boy.
Vegan/mjölkfritt: Skippa osten.
Paleo: Ta bort fetaost och linser, lägg till extra grillad kål och toppa med stekt ägg.
Put a bread on it: Perfekt som snabb restmat att sleva upp på en skiva grillat surdegsbröd.
4 dl belugalinser eller gröna linser
1 äpple
1 aubergine (kan uteslutas)
Ca 1/4 savoykål eller färsk vitkål
1 mindre pumpa (här använde jag en mellanstor gul prydnadspumpa, supergoda!)
En bit god ekologisk fetaost eller getost
Olivolja
Salt, nymald svartpeppar
Veganmayo med mynta och vitlök
1 dl sojamjölk
Rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger eller äpplecidervinäger
Några kvistar mynta
1/2-1 vitlöksklyfta
Salt, nymald svartpeppar
- Koka linser med 1 skivat äpple (eller dl äpplemust) i kokvattnet.
- Grilla eller ugnsbaka grovt skivad pumpa, kål och aubergine med olivolja, salt och nymald peppar. I ugn ca 30 min på 250 grader eller tills det är genommjukt och auberginen är brunt och geggigt i köttet.
- Häll 1 dl sojamjölk, 1 dl rapsolja och 1 tsk äppelcidervinäger i en hög mixerbunke, sätt ned mixerstaven och mixa medans du håller staven stilla. Ringla ned lite mer olja tills du har en tjock mayokonsistens. Smaka av med vitlök, salt, svartpeppar och klippt mynta.
Servering: Servera allt i skål med (eller utan) fetaost eller getost. Klart!