För varje år som går tappar man lite av barndomens klarsyn. Jag är inte längre så säker på att jag ska gifta mig med pappa. Eller att man verkligen kan hacka fram diamanter och rubiner ur den stora stenen bakom Gunnesgärdes förskola. Eller att ett eget marsvin är svaret på frågan om livets mening.
Däremot tycker jag fortfarande att det verkar vettigt att äta godis till middag.
Arabisk lammfärsgryta med söta kryddor
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 30 min
- 3 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 – 2 morötter
- 400 g mager lammfärs
- 1 tsk kardemumma, hela frön
- 2 kanelstänger
- 1 dl vitt vin, inte för syrligt
- 1 burk kikärter
- 1 msk honung
- 1 dl kokosgrädde
- 6 aprikoser eller 3 färska fikon
- 1 litet granatäpple
- 1 kruka mynta
- grekisk yoghurt (10% fett)
- Hacka lök och vitlök fint, slanta mototen och stek länge på låg värme i lite olivolja.
- Tillsätt lammfärsen och låt steka igenom.
- Rosta kardemummafröna i torr stekpanna och krossa i mortel. Tillsätt med kanelstängerna. Slå på avspolade kikärter och vinet. Låt vätskan puttra in.
- Om du inte hitta kokosgrädde i affären brukar Santa Marias kokosmjölk skikta sig. Använd bara den tjocka grädden och låt smälta ner i grytan . Smaka av med honung, salt och nymalen svartpeppar.
- Kärna ur aprikoserna (eller klyv fikonen) och bryt kärnorna ur granatäpplet, och tillsätt.
- Strö över hackad mynta. Servera med tjock yoghurt.
Kommentarer
17 svar till ”Arabisk lammfärsgryta med söta kryddor”
Granatäpplen.. vad mer kan man önska? *socker, mandel*
Men allt det där är ju svaret på livets mening? Mamma, diamanter och ett eget marsvin. Och det säger jag trygg i min sexualitet.
Kanel är alltså tricket vad gäller lamm. Hur kan det komma sig?
Jorma – flagal mandel på toppen är ett absolut alternativ (man kan även blanda mandeln med cous-cous om man serverar sådan till). Dessutom brukar jag blanda matyoghurten med flytande honung och lime- eller citronzest. Om sanningen ska fram.
Claes – jag vet inte. Det bara är så. Raderar ut den där lilla, lilla bismaken av, ja, djur helt enkelt, och gör att lammköttet smakar kött.
God gryta! Och granatäppelkärnor som ÄR så vackra.
Konstigt, som barn ville man bli vuxen så att man skulle kunna äta godis jämnt och nu när man är vuxen är man inte särskilt sugen på godis fast man skulle kunna äta det till middag…
Funderar fröken Dill
En sak jag håller benhårt fast vid är att äta kaksmeten istället för att baka en massa trista kakor.
Nu ska jag vara krånglig.
Jag har mynta i en kruka hemma. En rest efter en lammgryta för länge länge sedan. denna kruka är en kruka likväl som den kruka man köper i en butik men lite större eftersom myntan blev större och större och ack så törstig. Och hungrig.
Och ack så många vita flygare en mynta kan föda!
Men en kruka – hur mycket är en kruka? Okej, jag är inte dummare än att ha i lagom mängd med mynta men det är ganska dumt att skriva så generella mått. Precis som att skriva en tetra linser… Jaha, hur mycket är en tetra? Finns tyvärr ingen standard på det.
Min mynta kommer från balkonglådan. Två kvistar använde jag, men det är för att min mynta är så mycket kraftfullare i smaken än den man köper i butiken.
Jag skriver av princip alltid 1 kruka när det gäller snabbvissnande örter som basilika och mynta. Jag blir nämligen galen på recept som tycker att jag ska ta en halv eller en tredjedels planta. Det är så plågsamt att leva med resterna av en lemlästad ört. Lika bra att klippa hela när man ändå är i gasen.
Det finns absolut vissa måttangivelser i vissa recept som ska vara på millimetern, det håller jag med om. Men i min matlagning är det nästan aldrig så. När jag lagar om mina favoritrecept (det här är ett sådant och en utveckling av ett recept som låg på min gamla blogg) går jag aldrig tillbaka. Jag gör alltid nytt efter hur jag minns receptet. Det blir inte samma rätt men var grundtanken bra brukar resultatet bli det också.
Jag har bara undantagsvis stött på burkade linser och bönor som frångår spannet 380 – 400 g, och skillnaden däremellan är försumbar. Du kan ta dubbelt så mycket kikärter också, eller hälften. Det spelar inte någon större roll. Det här är ju inte så avancerad mat och det vet ju du som följt med så länge. Kram på dig.
Jag har fått för mig att det bara är viktigt med exakta måttangivelser när det gäller desserter och när det skall bakas och så. Till vardags, ingen extrem matlagning, alltså.
Annars får man väl påpeka att det är viktigt och precisera.
Ingen tänkande människa har i tjugo muskotnötter i ett kakrecept.
Jag måste väl här erkänna att jag försökte röka muskotnöt i min ungdom när jag ville knarka. Det hände ingenting, vi hostade bara.
Det här kommer rädda hela nästa vecka för mig, göra mig hel, ren, varm och lycklig. tack för det!
En (köpt krydd)kruka mynta säger mig precis vad det handlar om: två-tre kvistar av min egen indiankyndel, alternativt för dom som inte har mynta hemma så kan köpa just en kruka på ICA. Kryddor varierar ju så otroligt på vad man faktiskt har till hands.
Värre blir det tex när ett recept skriver två liter nässlor – menar man spänstiga nässelskott så som dom brukar vara nyplockade, eller hårt packade blad, eller kanske några timmar gamla trötta hopsjunkna? (För just nässlor är svaret: more is more).
Åh ja!
Ditt inlägg påminde mig precis om att det är dags för granatäppel season. Jag längtar tills man hittar dem sådär gula och fula i skalet och söta och fina inuti.
Tack! Imorgon bär det av till den turkiska Lördags marknaden!
Lotta, du har så rätt, men jag skrev ju att jag skulle vara krånglig :)
Bara kakbakare som måste vara exakta, resten (det mesta) kan man göra på känn.
För, egentligen, hur stor är en morot? En lök vet jag, den ska vara som en knuten hand ungefär för att vara en lök. Mindre så är det bara en halv :)
morötter har jag som är uppemot 200-300 gram stora och samtidigt en del som bara är stora som ett lillfinger. Vilka problem man kan skapa sig ;)
Det gäller att ha en känsla för maten . Kikärter e inte så gott, så något extra av det blir det inte. Och blir det för mycket/litet en gång är det ingen katastrof direkt.
Ah, nu ska jag gå och laga avancerad mat. Stekt blodpudding, lingonsylt och en vitkålssallad. Det blir dagens lunch.
Jag älskar blodpudding. När jag blir pensionär ska jag göra egen. Om det inte är förbjudet då.
Åh jag som älskar granatäpple. Jag har ett hemma. Dags att göra något av de nu känner jag :)
Lotta här kommer hjälp till dig och alla andra glada människor här-en tetra/burk linser/bönor är 4 dl kokta baljväxter.
CrimsonAnna, nej det är inte så enkelt. Inte när man står där hemma med torkade baljväxter och ska laga till mat med en tetra någonting i….
fast, det är klart. svårt är det inte och jag klarar av att lösa det utan problem.
Jag bor i Florida, jag har ingen aning om vad ni talar om när ni pratar om tetra eller kruka! Tala om för mej på ett ungefär hur många packade DL en kruka är, på ett ungefär i alla fall. Är det
5 DL eller 1 DL. Vi använder inte liknande mått i USA
och det gör att det är nästan omöjligt att laga svenska recept.
Tack ❤️