Aromatisk fisksoppa med chorizo

Receptmakare: Johan Swanljung

Portioner: 4-6

Tid: 1 timme

Den här kylskåpstömningen hade blivit en god men ordinär kycklinggryta om jag inte hade haft en burk av det allra bästa paprikapulver som finns i skåpet - Pimentón de la Vera. Nu blev den i all vardaglighet spektakulär.

Det här är nämligen paprikapulvret som får chorizo att smaka chorizo, det har en rökig sötma, lätt pepprighet (det finns tre styrkor, men jag använder mest den milda - dulce), en smakrikedom som faktiskt inte ens matnördar kan beskriva. Man ska fräsa det i fett för att smakerna ska utvecklas och det finns att köpa på bl a Sandströms kött i Söderhallarna.

  • 600 g långafilè (eller annan mager fisk)
  • 1/2 msk socker
  • 1/2 msk salt
  • 1 liten sellerirot
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 4-5 små potatisar
  • 1 mindre purjolök
  • 3 skivor rimmat sidfläsk
  • smör till stekning
  • 1 msk anisfrön
  • 1 tsk torkade chiliflingor (milda, annars får du anpassa efter styrkan)
  • 7-8 finhackade färska rosmarinsblad
  • 2 lagerblad
  • 1,2 liter vatten
  • 2 dl vermouth
  • 2 msk tomatpuré från tub
  • 50 g babyspenat
  • mer salt
  • Till servering:
  • 1 bit hård chorizo (typ stark salami) i pyttesmå tärningar
  • 3 basilikablad per person
  1. Skär fisken i bitar och lägg i en skål varvat med salt och socker. Ställ i kylen medan du förbereder resten.
  2. Skala rotfrukterna och skär dem i centimeterstora tärningar. Smält lite smör i en stor gryta och lägg in rotfrukterna. Låt rotfrukterna fräsa långsamt på ganska låg värme. Rör om då och då.
  3. Halvera  purjon på längden och skär den sedan i bitar och lägg ner dem i grytan. Skär fläsket i små bitar och låt det och anisfröna fräsa med i grytan i 10-15 minuter men håll temperaturen nere så att grönsakerna inte får för mycket färg.
  4. Häll på vatten och vermouth (du får gärna koka vattnet i vattenkokare innan). Krydda med chiliflingor, rosmarin och lagerblad och sjud tills rotsakerna är mjuka (men inte tills de är mos).
  5. Rör ner tomatpuré och lägg ner fisken och spenat. Sjud i ca 10 minuter. Salta försiktigt.
  6. Stek chorizobitarna i lite smör. Servera soppan toppad med chorizo och sönderrivna basilikablad.

Bild för Johan Swanljung

Mer från Johan Swanljung


Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung