Asiatisk kycklingfärs med chili och limeblad

Jag funderar ofta på varför människor inte köper kycklingfärs. Vad jag vet har nästan ingen blivit blind, spetälsk eller bränd på bål efter att ha köpt, tillagat eller ätit kycklingfärs – tvärtom är det en både prisvärd och användbar färs vi har att göra med. Ja, det är möjligen något lite blodlöst över charkdiskens skära outsider och nej, den kommer aldrig plocka poäng på sin personlighet eller spännande yttre – men det är just det som är grejen!

Kycklingfärs är en lågmäld pragmatiker och lagspelare; den perfekta fonden för färgstarka individer som ingefära, chili, limeblad och koriander. En kycklingfärs tar aldrig över, blir aldrig högljudd eller genomträngande: en kycklingfärs håller sig i bakgrunden och får jobbet gjort. Faktum är att kycklingfärs är en rätt fin gestaltning av den typ av ledarskap som unga företag i mediebranschen ofta saknar. Men det är  möjligt att jag funderat lite för mycket på det här.


Portioner: 2
Tid: 30 min
Du behöver: 

5 vitlöksklyftor
400 g kycklingfärs
2 msk asiatisk fisksås
1 msk farinsocker
2 – 3 lime
1 stor tumme ingefära
3 röda chilipeppar
6 limeblad
1 kruka koriander
isbergssallad, sweet gem eller krispsallad

Gör så här: 
  1. Hacka vitlöken fint och fräs någon minut, tillsätt kycklingfärs och stek igenom.
  2. Rör ihop fisksås, socker, saften av 1 lime, riven och pressad ingefära (endast juicen), finhackad chili och strimlade limeblad.
  3. Tillsätt dressingen till kycklingfräset och smaka av med salt, pressad lime och socker.
  4. Finhacka koriandern – hela plantan inklusive stjälkarna.
  5. Strö koriandern över kycklingfärsen och servera med sallad och limeklyftor. Galiamelon och sockersnapsar är också trevligt till.

Bild för Lotta Lundgren
2010-05-11
Av

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren