Asiatisk slaw med jordnötter och kokos

Sommaren är lite trög i starten och tur är väl det för jag har snart ätit mig till ett tomt kylskåp. Jag håller på med en kokbok - en vegetarisk som kommer till hösten - och hela våren har skafferier och skåp varit fulla med råvaror. Antingen sånt som blivit över från fotograferingar eller sånt som ska provlagas till recept. Men nu är korrekturet inlämnat till tryck och jag kan gå vidare i livet.

Längst ner i grönsakslådan hittade jag två sorters vinterkål och en ask koriander som blev till en god asiatiskt inspirerad coleslaw till middag ikväll. Idéen till slawen knyckte jag från boken Thug Kitchen (inte köpvärd, alldeles för många svärord mina barn) och salladen serverades till ugnsrostade grönsaker och stekt hipsterkyckling. Det senare är min mans beskrivning av kycklinglår med skinnet kvar. Hipp eller inte, stek pippin på skinnsidan i olja ca 10-15 minuter tills skinnet blir krispigt, vänd och stek köttsidan ca 5 minuter och du får en frasig och smakrik sådan. Välj gärna kyckling av bättre sort dvs eko eller reko. Eller servera slawen till stekt eller grillat; lax, biff eller tofu marinerad i citrongräs, vitlök, soja och spiskummin. 


Portioner: 4-6
Tid: 15
Du behöver: 

200 g rödkål
200 g vitkål
1 morot
2 krukor koriander

Jordnötsåsen
5 msk jordnötssmör, gärna cruncy
3-4 msk varmt vatten
saft och skal från 1 tvättad lime
1 msk risvinäger
2 tsk japansk soja
50 g ingefära
sriracha efter smak
lite salt och lite socker
rostade kokoschips

Gör så här: 
  1. Rör samman jordnötssmör, vatten (börja med 3 msk), limeskal, limesaft, vinäger och soja. Riv ingefäran fint och krama ur saften. Rör ner ingefärssaften (och glöm inte den som är kvar på skärbrädan, det är i saften det mesta av smaken sitter) och släng bort den torra bollen. Smaksätt med sriracha. Jag tycker ca 1 tesked blir lagom men du kanske tycker annorlunda. Smaka av med salt och socker. 
  2. Strimla kålen fint. Skala moroten och fortsätt skala den i strimlor. Strimla koriandern, även stjälkarna. 
  3. Blanda grönsakerna med jordnötssåsen men spara koriander till garneringen. Salladen blir rätt brun så du kommer vilja strö över en hel del.  
  4. Strö över kokoschips. 

PS. Är du inte vegetarian kan du smaksätta jordnötssåsen med lite fisksås.
PS1. Gillar du smaken av rå lök kan du tillsätta lite sådan. Inte hel, det blir för mycket för de flesta, men väl strimlad. Jag skulle nog välja salladslök eller silverlök eftersom de är mildast och inte skrämmer bort eventuella närmanden.
PS2. Grönkål eller tat soi är två andra passande kålsorter som säkert hade varit goda att strimla ned. Jag hade dem inte i grönsakslådan vilket glädjer mig mycket för nu ser jag dess botten. Segerjubel!

Bild för Ylva Bergqvist

Mer från Ylva Bergqvist


Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist