Asiatisk storsatsning, Veckans matnörd och recept på chiligurka

Jag vet inte hur många gånger Johan och jag slagit näven i bordet och lovat oss själva och varandra att börja laga asiatiskt på allvar. Men den här gången ska det verkligen bli av. Jorå. Vi bläddrar som bäst i våra asiatiska kokböcker. Just nu är det ofantligt mycket i Corinne Trangs Essentials of Asian Cuisine som känns alldeles oemotståndligt. Jag ska inte avslöja för mycket men ett recept på färserade sniglar bara måste, måste lagas. Dessutom ska jag kika mer på recept av Fuchsia Dunlop och jag ska helt säkert laga både vietnamesisk och koreansk skaldjurspannkaka.

Men är det något härligt nördigt asiatiskt recept jag bara inte får missa? Något som du sett på nätet eller rent av tjyvhåller på själv? Tipsa mig om vad jag inte får missa! Jag vill ha något knepigt, småkomplicerat med oväntad smak och nördiga ingredienser. Länka till ett recept på din blogg eller någonstans på nätet. Den åtråvärda titeln Veckans Matnörd kan bli din!

Igår inledde vi den asiatiska sviten med en ganska lättlagad vardagsmiddag: ugnsbakade majskycklinglår marinerade med XO-sauce. Till detta serverades gurka i stark chilibönpasta (chili bean paste/sauce – se bild!) och selleri i mild ingefärssås. Båda var såna där längtar-efter-våren-men-det-finns-ju-för-fan-inga-primörer-recept. Båda var mycket goda. Sellerireceptet kommer snart, måste bara prova ut lite olika sherrysorter.

Gurka i chilibönpasta med ingefära och koriander

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 3-4

Tid:15 minuter

Gurka är underskattat i varma rätter. Och vid den här tiden på året finns inte mycket anständiga grönsaker att välja på när man är akut trött på rotsaker. Använd en djupröd kinesisk chilipasta med fermenterade bönor gärna med vitlök i. Bönpasta (Chili bean paste/sauce) finns flera olika varianter. Den har djup sherryaktig, umamirik fyllighet och är fantastisk i otaliga asiatiska rätter. Du kan ersätta den med en del sambal oelek och två delar ljus fermenterad sojabönsås eller miso med en skvätt mörk soja som förstärkning. Chilibönpasta och chinkiangvinäger (svart risvinäger) hittar du naturligtvis på asiatiska affärer till fyndpris.

  • 1 liten gurka
  • 1 msk neutral rapsolja
  • 2 tsk finhackad ingefära
  • 1 klyfta vitlök, finhackad.
  • 1 1/2 msk kinesisk chilibönpasta
  • 1/2 msk chinkiangvinäger eller billig balsamvinäger
  • 1 msk finhackad koriander
  1. Skala gurkan. Halvera på längden och gröp ut innanmätet (går bra att käka upp). Skär i 2-cm tjocka nymånar.
  2. Hetta upp rapsoljan på hög värme i en liten wok eller tjockbottnad stekpanna. Fräs ingefäran 30 sekunder. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare 15 sekunder. Vänd ner chilipasta och fräs under omrörning tills den ändrat färg en smula, ca 1-2 minuter.
  3. Vänd ner gurkan och stek vidare under sakta omrörning till gurkan mjuknat, ca 3 minuter. Smaka av med vinäger. Rör ner koriandern.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh