Asiatiska parisare
Portioner: 6
Tid: 20 minuter + tid att svälla
Miniparisare kan lagas med vilken smaksättning som helst. Jag har ett par olika versioner i omlopp och alla är väldigt goda. Kanske en italiensk variant på kalvfärs med pesto i smeten? Ersätt då kokosen med ströbröd osv, det blir lugnast så ...Dessa små smakstarka mackrackare blev favoritfrukost på Radio Sörmland. Allra godast blir dessa med djupfryst färsk kokos som finns på asiatiska affärer. Då hoppar du över mjölken eftersom den kokosen redan är så saftig.
- 1 msk fisksås
- 1 msk ljus soja
- 1/2 dl kokosflingor
- 2 msk mjölk eller grädde
- 1 msk finriven ingefära
- 1 msk finhackat citrongräs eller 1/2 msk finrivet limeskal
- 1 klyfta vitlök, pressad
- 1/2 -1 msk röd curry
- 250 g fläskfärs
- 1 baguette, gärna dagsgammal
- rapsolja eller jordnötsolja till stekning
- Till servering:
- Limeklyftor
- Färsk koriander
- Rör samman fisksås, soja, kokos och mjölk. Låt svälla 5-15 minuter.
- Blanda samman alla övriga ingredienser till färsen. Låt gärna stå i kyl ca 1 timme eller 2 så blir färsen extra saftig och smakrik.
- Skär baguetten i tunna skivor. Mura fast färsen med en gaffel.
- Stek parisarna i olja på båda sidor (börja med färssidan neråt. De ska vara vackert gyllenbruna.
- Pressa lime över precis före servering. Dekorera med korianderkvistar.