Bak kut teh som på Hornstull

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4-6

Tid: ca 2 timmar

Den här soppan från Singapore har sitt ursprung i de guangdongesiska hälsosopporna. Namnet betyder te på revben. Visst låter det nyttigt? Eftersom soppans recept helt beror på var i världen den lagas kan du lugnt improvisera efter eget huvud. Tid är den enda ingrediens som kan vara svår att få fram. För att berika soppan lite extra låter jag några tjocka revbensspjäll koka med — det är ju köttet som ger smak, inte benen. Det köttet blir god lunch dagen efter. Ett annat alternativ för att biffa upp smaken är att låta ett kycklingskrov gå med i koket. Om soppan serveras som ensamrätt är det lämpligt att servera ett moln av vitt ris till, samt att låta lite broccoli eller vattenspenat sjuda med de sista minuterna.

Här hittar du en guide till de knepigare ingredienserna.

  • 1 kg tunna revbensspjäll, avsågade på mitten
  • 1/2 kg tjocka revbensspjäll, i stora bitar
  • 1/2 dl ljus soja
  • 2 msk mörk soja
  • 2 stjärnanis
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 3 kryddnejlikor
  • 2 stora vitlöksklyftor, skivade
  • 1 stor kanelstång
  • 6 jujubedadlar
  • 1 msk mörk kalvfond, Touch of Taste
  • 1 tsk sichuanpeppar
  • 1 msk farinsocker
  • neutral rapsolja till stekning
  • Före servering:
  • 2 rejäla skalstrimlor av tangerin, eller mineolas
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk kinesiskt bocktörne (wolfberries)
  • 2-3 msk ljus soja
  • svartpeppar eller chiliflingor efter smak
  1. Dela de tunna spjällen i små munsbitar. Skär de tjocka revbensspjällen i stora bitar. Vänd runt allt kött i den ljusa sojan. Låt marinera minst 1/2 timme, gärna 2.
  2. Klappa spjällen torra. Hetta upp olja i en panna och bryn revbenen ordentligt i omgångar.
  3. Koka upp 2 l vatten med alla soppingredienser utom revbensspjällen. Vänd ner revbensspjällen och koka upp på nytt. Låt sjuda under lock ca 2 timmar, tills köttet nästan faller av benen. Skumma av ytan ett par gånger under tiden. Tillsätt mer vatten om det behövs. Om du vill kan du fiska upp revebenen och sila av soppan. Jag föredrar att låta kryddorna simma med i soppskålen.
  4. Skär noga bort det vita från tangerin- eller mineolasskalen och finhacka det orangea. Skåra vitlökslyftan nästan helt igenom. Pytsa ner i soppan tillsammans med bocktörne. Smaka av med ljus soja och peppar. Koka upp soppan och låt puttra några minuter så att de friska smakerna hinner blomma ut. Servera i små skålar och känn hur kry du blir.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh