Banankolaglass med jordnötscrust
En dag blev Freud och hans lärjunge Jung så osams att Jung fick packa väskan och flytta. Det hela hade börjat med att Jung luftat sin nya teori om ett kollektivt omedvetet ur vilket människans alla idéer, tankar och insikter skulle ha sitt gemensamma ursprung. Freud blev såklart asförbannad och sa det var som att påstå att alla människor uppfunnit glödlampan tillsammans eller att det var den samlade mänskligheten som komponerat GES låtar och att det inte var han, Sigmund, som själv hittat på det där med det omedvetna som en skräpgömma för oförlöst gammalt groll. Varken Jung eller Freud gjorde sig någonsin kända som några matglada gubbar och idag är de sedan länge döda. Jag kan därför bara gissa att Jung hade hållit med mig om att man ska dela alla idéer genast, inklusive dem man borde spara till nästa kokbok, istället för att försöka äga dem själv. Medan Freud sannolikt struntat blankt i själva receptet och förflyttat allt fokus till bananernas avlånga form.
Tid: Flera timmar varav 10 minuters arbete
1 burk kondenserad mjölk, den sötade (etiketten kokade bort, får återkomma med gramvikt)
5 KRAV-bananer (knappt 800 g)
1 dl jordnötter, rostade
50 mandelmassa
- Sjud under lock den oöppnade konservburken med kondenserade mjölk i 1 timme. Använd en stor kastrull och se till att hela burken är täckt av vatten under hela koktiden. Ta kastrullen från värmen och låt svalna i kokvattnet. Öppna inte burken medan den fortfarande är varm. Kolasåsen därinne vill ut.
- Skala bananerna. Mixa banan och innehållet i den avsvalnade burken kondenserad mjölk till kräm. Frys minst 3 timmar (glassmaskin behövs inte – glassen blir len, tung och krämig utan kristaller).
- Sätt ugnen på 200°C grillvärme. Kör jordnötter och mandelmassa till fint kross i mixer eller matberedare. Sprid ut krosset på bakpappersklädd plåt. Rosta i ugnen, ca 3 minuter (skyffla runt en gång) eller tills det fått fin färg.
- Fördela glassen i skålar. Strö över jordnötskross och servera omedelbart.
OBS: Dagsljuset var på väg bort och jag hann inte vänta tills glasskrämen stelnat i frysen och fick plåta smeten istället. Den riktiga glassen är hårdare och vackrare och ganska lik nougatglass i färg och struktur. Och så god.
Kommentarer
Det bästa med din blogg är att jag (nästan) aldrig behöver fundera över om de varor du mixtrar med finns i min affär eftersom vi handlar i samma skrot och korn- butik. Hence går jag nu ut och letar efter kondenserad mjölk innan jag hämtar på förskolan.
Keep 'em coming!
Jag kunde inte hålla mig längre utan beställde ett ex av kokboken från tryckeriet :-)
Jag gör en banoffipaj med dessa ingredienser plus en massa vispgrädde och hyvlad choklad. Jäklar, nu dreglade jag på tangentbordet. Kan bara instämma med tidigare skrivare att det där med kokad burk är magi, och vilken himmelsk sådan!
Behöver man vara nervös medan man kokar konservburken?
Varför kokar du den kondenserade mjölken i den oöppnade burken? Vad händer då som inte händer om man använder okokt kondenserad mjölk?
mm.. smarrigt värre det ser ut!
Misstänkte att det var så med bananen. Jag får fortsätta med min nya favorit: Kanelglass från Österhagens i Hjo.
Jag har två burkar kondenserad mjölk och vet vad jag ska göra med dem nu. Eller nu och nu - har precis haft en om vintern berömd sjukdom som enkelt förhindrar allt annat intagande av föda än blåbärssoppa och ohotta riskex. Men SEN ska jag göra det här. Mums!
Vill bara att du ska veta att jag känner med dig och alla andra drabbade. Helt bedrövlig den sjukan. Ett år hade jag rutor på magen efteråt. Krya, koka burk och njut.
Det låter såååå gott! Men vad gör en stackars laktosintolerant? Knaprar piller?
Har provat koka kondenserad mjölk en gång. Lovade mig själv att aldrig göra det igen. Kolasås? Nej, sötsliskigt äckel...
...men samtidigt det låter ju så gott när du beskriver det!
Laktosintolerant får göra annan kolasås antar jag fast nog svårt att få till exakt de egenskaperna som denna sega sörja har.
Miss 80´s – jag antar att man gör en kalkyl över huruvida det är värt det. Om svaret är nej skulle jag experimentera med blandningen 5 bananer, 2 msk mörk rom (eller ännu hellre 1 msk rom och 1/2 dl Bailys), 50 g vit choklad och hälften av kokosgrädden (det tjocka vita i en burk kokosmjölk som skiktat sig, Santa Marias brukar göra det). Jag har alltså inte provat det här receptet själv (än) men jag tror att det skulle kunna vara fantastiskt. Jag kan också ha fel.
Smält chokladen och blanda med kokosgrädden. Mixa med bananer, sprit och frys. Hoppas på det bästa. Lycka till!
Tomas – jag vet. Det somliga av oss finner sötsliskigt finner andra helt fantastiskt. Själv är jag den sötsliskiga typen. Det är dessvärre kroniskt.
Har du någon annan bra topping åt en nötallergiker?
Fru Matmolekyl ber att få meddela att brunfärgningen i burken ingalunda är en karamellisering (mellan sockerarter vid skithög temperatur) utan en Maillardreaktion (aminosyror, socker och kanske fettsyror och annat krafs) vid något lägre temperatur. Och om du är nervös att koka dulce de leche hemma (det kan verkligen bli katastrof om man glömmer burken, köksommålning kan vara nödvändigt och man kan få svåra brännskador) så finns det en alldeles fantastisk variant på Latinamerikanska livsmedel i Hötorgshallen.
http://matmolekyler.taffel.se/2010/06/23/maillardmagi-hemligheten-bakom-...
Jag gör nästan samma glass fast som mjukglass med frysta bananskivor som mixas med dulce de leche. man kan också mixa med mjukrört jordnötssmör eller chokladsås, men jag vet inte om det funkar med metoden ovan. Mandelmasseskröfset låter divine, precis i min smak så jag ska testa det nästa gång.:-)
Kolasås- och bananmixen ligger nu i frysen och jag väntar otåligt på att den ska bli ätklar :-)
Är på väg till Ikea för att köpa en svart "tavelhylla" som jag ska sätta upp i köket o ställa din kokbok på. Förutom ett underbart innehåll är ju framsidan helt fanstastisk! Så när jag inte lagar mat ur den kommer den att fungera som tavla i köket, lättillgänglig oxå.
Du är ett geni.
Å vad gott det lät! Det måste jag pröva nån gång!
Förmodligen lite för meckigt för mig att göra i glassfabriken!
Lotta, Lotta,
måste bara tacka dig för det alldeles underbara receptet i din bok, nämligen de där kycklingfärsbiffarna med basmatris kokt i kokosmjölk. Så lyckat det blev i lördags och våra gäster var lyriska! Och vi som aldrig gjort färs på kyckling förut. Den rostade kardemumman, den mjuka kokossmaken, mango chutneyn, mums! Jag lade dessutom till din asiatiska gurksallad (lök, vitlök, lime, fisksås osv) från en annan kycklingrätt (som du märker har jag inte boken framför mig och kan skriva det korrekta namnet). Och för barnens skull vår busenkla "sås", turkisk yogurt eller creme fraiche med valfri mängd sweet chilisås i.
Nu har jag i familjens ambitiösa veckomatlista skrivit in minst två Lottarätter till - mannen kom just hem från storhandling med jättepack limeblad eftyer att ha letat i tre affärer.
Så tack, tack. Och dina texter är en ren fröjd för trött mammaöga.
kram
Carina
Tack för receptet Lotta! Det var ju busenkelt, blev jättegott och passade perfekt efter indiskt! :) Tack också för en rolig och inspirerande blogg!
Det är rätt gramvikt på din kondenserade mjölk. Bananernas gramvikt gällde oskalade bananer. Personligen tycker jag att det blir bäst med ganska mogna bananer. Hoppas du blir nöjd!
Lotta, pga av en årligt återkommande anledning har jag av Eva Knapp blivit förärad din kokbok. Som ju är mer än en kokbok. Som ju är en stycke underbart rolig läsning. Som är gjord med mycket humor, distans och självinsikt. Som är helt nytänkande och helt sin egen.
Sååå rolig, sååå bra och sååå läsvärd!
Ville bara tacka och dessutom säga att om du någonsin behöver slå in boken som present så vet du ju hur du ska lacka ihop paketet :-)
Glada hälsningar, Barbara Bunke
Tänk jag hade ingen aning om att jag bidragit till att hitta på det här.
Vad begåvade vi är!
Tante Eva, inget problem, lait concentré sucré hittar du i närmsta butikshylla.
Smeten står nu i frysen och inväntar kvällen. Jag är sååå sugen! Hade dock lite proportionsbekymmer:
Min burk var lite mindre än "vanliga" konservburkar och innehöll 397g. Sedan blev jag lite osäker på om bananvikten var med eller utan skal? Det gör ju en viss skillnad... Smeten var god i alla fall, så jag ser med spänning fram emot kvällen!
Janne: Den bränns inte vid och blir klumpig och eländig utan förvandlas istället till en len kolakräm. Någon form av magi är inblandad i denna metamorfos men jag känner inte till detaljerna.
Jorma: Nej, man kan vara lugn och harmonisk.
Blåbärspaj: Alla typer av konserver är ju upphettade redan vid tillverkningen om jag förstått rätt. Så det verkar osannolikt. Om det ens är tenn i nutida konserver.
Är det inte risk att tennet i burken fäller ut om man kokar den? Jag är helnojig för sånt.
Kan inte du blogga lite recept för en alla hjärtans-dag middag? Jag vet att det är cheesy och amerikanskt, men det är så mysigt att laga middag tillsammans ändå :)
Skönt att veta att eventuella explosioner faktiskt sker under vatten.
Under kokande vatten!
Magi it is. I Argentina kallas sån kolakräm Dulce de lece och är förmodligen det godaste som tillverkats i denna värld. måste genast prova den här desserten!
Men herregud sâ gott!
Om man kokar burken ytterligare en timme får man Danger pudding. Som givetvis är helt ofarlig ;)
http://manolobig.com/2009/02/20/dont-do-this-danger-pudding/
Freud hade blivit eld och lågor över den här konversationen. Männen: lite ängsliga. Kvinnorna: mycket entusiastiska och redo att trotsa alla faror. För att göra receptet lite mer unisex ska jag gå in och förtydliga säkerhetsföreskrifterna en smula. Jag är trots allt mycket rädd om er. Allihop.
Där ser ni – idén var aldrig min, den var allas hela tiden! Jung vann. Antagligen för att till skillnad från Freud inte tänkte på sex exakt hela tiden.
Jag visste inte att man kunde göra glass på det här viset. Det måste jag pröva! Går ju att variera på ofantligt många sätt. :o)
Jag – som tycker att banan är djävulens påfund – undrar om man kan byta ut den mot nåt annat lite vad som helst i frukt- och bärgenren, eller är det bananens konsistens som är nyckeln här?
Malin, det är bananens konsistens som är nyckeln här – det blir så himla bra fryst. Jag tror att avokado har lite samma egenskaper (vet inte säkert eftersom jag inte provat) men den skulle jag nog dränka i mörk choklad istället. Och då blir det ett bli helt annat recept. EVENTUELLT skulle man kunna åstadkomma något vettigt med mango och någon form av sprit (för att mixtra med fryspunkten) men där är jag inte än. OM jag skulle ge mig på mangon skulle jag prova med rom, en klick kokosgrädde (det hårda vita i en burk kokosmjölk som skiktat sig) och smält vit choklad. Skulle kunna funka. Men det är rent hypotetiskt.
Oh, den kolasåsen äro grym! Häromsistens varvade jag efter ett Bufférecept marängbottnar, klippta marshmallows, björmbär, vispad grädde och just denna kolasås, i lager på lager till en frusen tårta. Otroligt god och väldigt mäktig!
Men Lotta, intressant detta med manligt/kvinnligt: MIn man hejar helt klart på vanlig kolasås kokt i kastrull på spisen (grädde, smör, sirap, socker-stuket), han tycker att burkkolan får någon skum bismak eller snarare icke-kola-smak. Kanske något med män och burkar? Lock på känslorna? Eller den mer mjölkiga karaktären, till skillnad från klassisk knäckaktig smak?
Vet inte. Men gott verkar detta, måste provas.
Godnatt!
Låter onekligen som något man står sig på. Väldigt kompromisslöst faktiskt. Hatten av.
Jag tycker personligen att det flottaste med det här receptet är att man kan låtsas som om man äter banan och en sorts lite exotisk mjölk. Hälsosamt och bra.
Det är laktosen, sockret i mjölken som karamelliseras. något i den stilen har jag för mig.
Hur långt i förväg kan man göra glassen? Kvällen innan glassen ska serveras?
Tack för en trevlig blogg!
Gosse, är du en skarp skrivare. Här i Nizza står Grassekycklingen som spön och igår tog jag vad jag hade - canard och jordgubbssylt. Perfekt. Skall se vad söt mjölk de har här i La France. När jag njutit färdigt av ringvlommor i blom, hav, sol samt späda platanblad. Salut.
RingBlommor. Tant pis.
Ni är roliga.
Anna – man kan göra glassen ett par dagar i förväg om man har lust. Låt den tina lite innan servering bara.
Smeten står nu i frysen och inväntar kvällen. Jag är sååå sugen! Hade dock lite proportionsbekymmer:
Min burk var lite mindre än "vanliga" konservburkar och innehöll 397g. Sedan blev jag lite osäker på om bananvikten var med eller utan skal? Det gör ju en viss skillnad... Smeten var god i alla fall, så jag ser med spänning fram emot kvällen!
Ni är för härliga. Jag har lite ny mat coming up, ska bara hitta tiden att blogga den!
Bästa Lotta
Hur får jag bort den klibbiga randen limrester från favoritkastrullens inre efter att ha kokat burken med kondenserad mjölk?
I övrigt kan jag rekommendera 4 bananer och en kiwi för att få en mer avbruten banankolasmak. Om man nu är den sorten.
Bästa Jenny! Koka upp vatten i berörd kastrull så att det täcker limranden. Slå bort vattnet, låt svalna något och gnid bort med fingret eller skrubbsvamp.
Med en kiwi säger du. Det ska jag genast prova!
Gjorde glassen, men gillade den inte :-( tyckte bara att den smakade banan.
Däremot måste jag få tipsa om att använda jordnötscrusten som topping på chokladmousse - DET var himmelskt!
Sidor