Biff Rydberg på bästa tänkbara sätt

Hela mitt sportintresse är fokuserat till en enda sport - bandy. Det har så klart att göra med att jag är född och uppvuxen i Bollnäs och där uppe är det bara bandy som gäller.

Idag drar slutspelet igång och det finns anledning att servera den perfekta bandymaten. När SM-finalen gick i Uppsala (rätt ställe) så serverades det överallt pyttipanna och en öl och det blev liksom den officiella bandylunchen. Jag tycker vi kan ta det där lite längre och istället servera Biff Rydberg.

Ni är säkert flera som kan hänvisa till en gammal meny på Hotell Rydberg för att visa att jag gör fel men jag tycker det här blir bäst. Viktigast är snapsen men sen kommer löken. Jag använder dessutom väldigt gärna viltkött i min Rydberg.

Heja Bollnäs!


Portioner: 4
Tid: 1 timma + rödbetsinläggning
Du behöver: 

Inlagda rödbetor (som räcker till mer än den här maten)
 
1 kg rödbetor
2 dl ättiksprit
4 dl strösocker
6 dl vatten
1 tsk korianderfrön (kan uteslutas)
1 tsk bruna senapsfrön
ev 1-3 cm vaniljstång
 
Senapsgrädde
 
1 dl vispgrädde
1 tsk dijonsenap
1 tsk söt senap
 
Karamelliserad lök
 
4 stora gula lökar
2 msk smör
1 msk lönnsirap
1 msk sherryvinäger (kan uteslutas)
salt och peppar
 
Övrigt
 
500-600 g filé, biff eller entrecote från nöt eller vilt
500 g fast potatis
25 g smör
salt och peppar
4 ägg
en näve bladpersilja
1 burk ansjovisfiléer

Gör så här: 

Inlagda rödbetor

Självklart måste vi börja med rödbetorna. Jag antar att det också är dem som det är lättast för er att fuska med era förbaskade latmaskar. Men gör inte det. Köperödbetor är inte alls lika gott som heminlagda. De köpta har liksom legat för länge och blivit trötta.

Koka rödbetorna med skalet på i 50 minuter i lättsaltat vatten. Ta av dem och låt dem svalna. Skala dem sedan; det bör funka med händerna. Koka upp övriga ingredienser och häll sedan lagen över de skalade rödbetorna i burkar. Låt svalna och ställ sedan in i kylen. Blir bäst efter 2-4 dagar, men funkar faktiskt redan efter fyra timmar.

Senapsgrädde

Vispa grädden så hårt du törs. Rör sedan försiktigt ner senapen och ställ sedan in grädden i kylen.

Karamelliserad lök

Det här tar rätt lång tid så det är lika bra du börjar med det ungefär en halvtimma innan potatisen.

Skiva löken och stek på låg till medelhög temperatur i smöret. Tillsätt lönnsirap och sherryvinäger när löken börjat mjukna. Stek sedan i en timma och rör omkring emellanåt med en stekspade.

Övrigt

Potatisen ska råstekas så den måste vi sätta igång med. Tärna den fint och stek den sedan på medeltemperatur i mycket smör i en stor stekpanna. Rör ofta från botten och stek tills potatisen är mjuk rakt igenom och har fin färg. Tar runt 30 minuter.

Jag tycker gott man kan varmhålla potatisen i ugnen på 100°C medan man lägger sista handen på resten.

Hetta upp en stekpanna ordentligt. Tärna köttet i grytbitsstora bitar och stek sedan i klarat smör i en den knallheta pannan. Salta och peppra. Det gör absolut inget om köttet är lite blodigt i mitten.

Servera potatis, lök och kött överstrött med grovhackad persilja och klyftor av inlagda rödbetor. Toppa med några ansjovisfiléer, en klick senapsgrädde och en äggula i äggskal på varje portion. Drick en god ale och en snaps till maten. Själv valde jag en hemkryddad snaps med malört, kummin och skogshonung.

Efter det är ni redo att gå på slutspelsbandy.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson