Biscotti med hasselnötter och choklad

Receptmakare: Margit Richert

50-60 st

Tid: 2 timmar

Små spröda skorpor som du aldrig kan få nog av.

  • 100 g hasselnötter
  • 100 g mörk choklad
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 dl socker
  • 3 ägg
  • 2 msk starkt, kallt kaffe
  • 1 krm nyriven muskot
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  1. Sätt ugnen på 180°C. Rosta hasselnötterna högt uppe i ugnen i ca 5-7 minuter. Passa noga så att de inte blir brända. Lägg sedan hasselnötterna i en kökshanduk, vik ihop och gnugga dem hårt mot varandra. På det viset lossnar det mesta av skalet. Är du riktigt petig kan du pilla bort de skalrester som är kvar med nageln, men det är egentligen onödigt.
  2. Hacka hasselnötterna och chokladen grovt och lägg det åt sidan.
  3. Vispa socker och smör vitt och poröst med elvisp och rör sedan ned ett ägg i taget. Rör ner det kalla kaffet samt muskoten. Tillsätt hasselnötter och choklad. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ned det i smeten. Om du siktar ner mjölet blir skorporna sprödare, om du bara rör ner det så blir skorporna knalligare. Välj själv! Blanda varsamt samman till en deg. Knåda inte.
  4. Dela degen i två delar och rulla ut dem till två längder (degen är lite kladdig, så mjöla händerna innan). Lägg dem på en plåt och grädda längst ned i ugnen i 30 minuter.
  5. Ta ut längderna. Låt svalna en kvart. Sänk värmen till 75°C.
  6. Skär längderna i skivor på snedden. Bry dig inte om att de går sönder lite, det gör de gärna. Lägg tillbaks skivorna på plåten och torka dem i 45-50 minuter, eller tills de är riktigt torra. Sätt gärna en smörkniv eller någonting annat tåligt i springan mellan ugnslucka och ugn så att eventuell fukt pyser ut.
  7. Låt svalna och förvara dina biscotti svalt och torrt.

Bild för Margit Richert

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert