Blåmusslor sjudna i havtorn med kayang och kinesisk gräslök
Receptmakare: Lisa Förare winbladh
Portioner: 4
Tid: 20 minuter
Jo, jag inser att nördfaktorn är hög på det här receptet. Men när du väl fått hem grejorna går det som en dans att laga. Använder du musslor odlade på rep är de rena och fina och behövs inte skrubbas och ansas.
Skölj de asiatiska örterna noga före användning och låt dem gärna ligga i kallt vaten en kvart. Torka dem sen noga innan du hackar dem.
Kayang eller risfältsört är en köttig, saftig ört med en säregen doft som konstigt nog passar finfint med havtorn. Blanda resten av örten i en potatissallad med schalottenlök och curry och servera till stekt fisk eller ännu mer musslor. Du hittar den på asiatiska butiker.
Den kinesiska gräslöken kan ersättas av salladslök. Koriander kan ersätta kayangen. Receptet är tillägnat min fasters fina flickvän Margareta som inte tål vanlig vitlök men älskar musslor.
- 1 kg fina feta blåmusslor
- 1 dl havtornsmarmelad, inte för söt
- (1/2 tsk finhackad röd thaichili, sorten som är ca 5 cm lång)
- 1 dl vitt oekat vin, gärna riesling
- 2 tsk finriven ingefära
- 2 msk finhackade stjälkar från kinesisk gräslök
- 2 msk finhackade stjärkar från kayang
- ½ dl grovhackade blad av kinesisk gräslök
- ½ dl plockade blad från kayang
- Skölj musslorna noga i mycket kallt vatten. Släng alla som är öppna och inte sluter sig vid en lätt påknackning.
- Koka upp havtornsmarmelad, riesling, ingefära och hackade stjälkar av kinesisk gräslök och kayang i en stor rostfri kastrull. Låt sjuda sakta två minuter.
- Höj värmen. Lägg ner musslorna och sätt på locket. Låt sjuda ca 3-4 minuter. Lägg ner örterna. Skaka runt lite och sjud i tterligare någon minut eller två tills alla musslor öppnat sig. Dra kastrullen av värmen.
- Gå igenom musslorna och släng alla som inte öppnats. Servera med ett stolt leende.