Blinier på Gittos vis
Receptmakare: Margit Richert
12 st
Tid: 3 timmar
Bovetemjölet, som är lite undanskuffat i hälsokosthyllan har en ganska speciell smak. Alla gillar inte den kraftiga smaken, men gör man det är blinier en alldeles underbar rätt. Även om min sambo hädar och säger att det mest smakar pannkakor. Snack!
Storleken på blinierna bestämmer man själv, men den här satsen räcker till 12 små pannkakor som är lagom till förätt åt lika många, men vill man steka små plättar i lagg blir det betydligt fler. Som tur är går blinier alldeles utmärkt att frysa in och värma försiktigt i ugn. Perfekt att ha på lut den dagen det trillar in oväntade matgäster. Eller när man själv bara vill lyxa lite.
Är man inget fan av löjrom är rökt lax ett annat klassiskt tillbehör. En skiva rökt renkött och lite pepparotskryddad creme fraiche är en annan riktigt trevlig kombo. Och glöm för all del inte bort att blinier är supersmarriga som dessert. Hemgjord körsbärssylt är av någon anledning allra godast då!
- 9 dl röd mjölk
- 25 g jäst
- 3 dl vetemjöl
- 5 dl bovetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 1 msk socker
- 3 ägg + 2 extra äggvitor
- smör till stekning
- Till servering:
- löjrom
- hackad gräslök
- smetana eller gräddfil
- Värm mjölken till 37 grader. Smula ned jästen i en bunke och rör ut i lite av den ljumma mjölken. Tillsätt resten av mjölken. Sikta samman vetemjöl, bovetemjöl, samt och socker och rör ned det i mjölken. Vispa till en jämn smet.
- Skilj äggulor och vitor och lägg undan äggvitorna så länge. Vispa ned äggulorna, en i taget i blinismeten. Låt smeten jäsa på ett varmt ställe i 2 timmar.
- När degen jäst färdigt vispar du äggvitorna till ett fast skum och vänder sedan försiktigt ned dem i blinismeten. Hetta upp en gjutjärnspanna på medelhög värme och i och stek små pannkakor i smöret. Det är dags att vända pannkakan när den börjar få färg i kanterna och stelnat något. Servera med löjrom, smetana och klippt gräslök.