
Blomkålsoppa med rostade mandlar
Blomkål är från Venus, mandlar är från Mars och motsatspar eller ej ingår de ändå i ett av de lyckligaste äktenskap jag vet. Tänk på det du svenske man som drömmer om att din fru en dag ska ta din hand, se dig djupt i ögonen och säga: "Hör upp, jag är inte längre vegetarian, allt det där var ett enda stort misstag och nu har jag tänkt om. Från och med nu älskar jag kött och förresten har jag lagat oxjärpar till middag!
Tid: 30 min
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 l hönsbuljong (vatten + 2 tärningar)
1 tsk honung
1 stort blomkålshuvud
1 dl bulgur
1 dl sötmandel
2 dl vispgrädde
- Hacka löken fint och vitlöken finare. Fräs i en klick smör på lite lägre värme lika länge som det tar att ansa blomkålshuvudet och skära ner det i små buketter.
- Tillsätt buljong, honung och blomkål. Sjud blomkålen mjuk. När uppskattningsvis några minuter återstår, tillsätt bulgurn.
- Rosta under tiden mandlarna hårt i torr stekpanna. Skalen ska få ordentlig färg.
- Kör mandlarna till fint mjöl i din matberedare. Fiska upp blomkålen ur buljongen med hålslev och puréa den också.
- Tillsätt blomkåls- och mandelpurén till soppan och red med grädden. Smaka upp med salt och peppar.
- Servera med eller utan smörstekta krutonger.
Kommentarer
Hej!
I mina trakter kan man köpa mandel färdigmalen... gör det någon skillnad eller... den har ju inte rostats innan menar jag? Lockande att prova för det gör ju receptet hundra gånger lättare...
Åh, vi älskar blomkålssoppa, den här är en ny variant. Blir sugen! Mandel är ju finfina grejor. Vi har gärna nån palsternacka i vår blomkålssoppa. Och river parmesan på toppen i tallriken. Men detta bör nog provas fastän det låter i pilligaste laget för mig.
Åh, mandeln smakar mycket mer mandel om den rostas innan – med skalet på! Med mandelmjöl tror jag att mycket av mandelsmaken försvinner. Det är inte svårt att rosta lite mandel och köra den till pulver i matberedaren. Jag lovar.
Mmm oxjärpar. När kommer DET receptet?
Låter som en dröm...
Mums-ska bjuda min älskade köttis på det:)
Oooooh! Überjävla gott om uttrycket tillåts. Fast jag kunde inte motstå frestelsen att toppa med lite knaperstekt bacon! Bulgur hade jag ingen hemma, men mathavre fungerade också fint! Tack för tipset!
Gjorde receptet igår, Grymt gott!!! Har från och med igår börjat en 30 dagars prova på att vara vegetarian, så den här soppan passade utmärkt. Tack för tipset!
Åh, jag blir jätteglad att någon vågat prova det här receptet! Det är gott! Mathavre – toppen, även matvete borde fungera fint (jag är rätt svag för Zetas på burk om sanningen nu ska fram).
Adrian – jag är stolt över dig!
Jag DÖR vad gott det här var (några år senare). Körde rödlök istället för gul och använde quinoa istället för bulgur, funkade jättebra även om jag inte gillar att frångå dina recept!
Sidor