Blomkålssoppa med curry, senapsfrön och äpple

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

Enkel vardagssoppa som blir skojigare ju fler tillbehör du ställer fram vid servering. Tänk på att använda en bra kokosmjölk utan jolmig bismak. Min favorit är Savoy på bilden. Servera gärna varma mackor till: gör dem på fiberrikt bröd med lagrad cheddar och stark chutney mellan.

  • 4 (ca 400 g) potatisar
  • 1/2 (ca 300 g) blomkål
  • 1 (ca 100 g) gul lök
  • 1 tsk brunt eller svart senapsfrö
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk medelstark curry
  • 2 krm hing eller en pressad vitlöksklyfta
  • 1/2 pkt saffran
  • 8 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
  • finrivet skal av 1/4 citron
  • 3 dl kokosgrädde
  • Till servering:
  • Finhackat äpple
  • Finhackad koriander
  • Tjock yoghurt
  • Hackade jordnötter
  1. Skala och skiva potatisen. Ansa blomkålen och skär i bitar. Skala och strimla löken.
  2. Fräs lök och senapsfrö i oljan tills löken mjuknat och fått färg och senapsfröna börjat poppa. Rör ner curry och hing. Fräs i en halv minut under omrörning. Tillsätt saffran, buljong, potatis och blomkål. Låt puttra under lock ca 15 minuter tills allt är riktigt mjukt.
  3. Vänd ner citronskalet. Mixa till slät puré i matberedare i omgångar. Mixa ner kokosgrädden. Koka upp igen. Smaka av.