Blomkålssoppa med forellrom
Receptmakare: Lisa förare winbladh
Portioner:2 stora eller 4 små
Tid: 25 minuter
En enkel men raffinerad soppa för alla oss som älskar blomkål. Sugen på variation? Mixa ner en näve rå rucola i soppan och byt ut forellrommen mot strimlad rökt renstek.
- 1 litet blomkålshuvud, 500 g ansad vikt
- 1/2 + 1/2 msk dyr olivolja av gräsig typ
- 1 lagerblad
- 2 1/2 dl matlagningsgrädde eller vanlig grädde
- 4 dl vatten
- 1 msk konc kyckling- eller grönsaksbuljong
- 1/2 tsk finrivet citronskal
- 1/2 tsk socker
- salt, nymald svartpeppar
- 50-75 g forellrom
- 2 msk fint skuren gräslök
- Skär blomkålen i bitar. Hyvla en stor bukett i tunna skivor med kniv eller tryffelhyvel. Det ska bli en deciliter. Blanda med salt, peppar och olivolja.Låt marinera.
- Lägg resten av blomkålen i en kastrull med lagerblad, grädde, vatten och buljong. Sjud mjukt under lock, ca 15 minuter. Fiska upp lagerbladet.
- Mixa till slät kräm med citronskal. Smaka av med socker, salt och svartpeppar.
- Servera i varma skålar med marinerad rå blomkål, forellrom och gräslök. Droppa över lite olivolja.