Bondbönssoppa: Fyra nyanser av grönt

Receptmakare: isobel hadley-kamptz

Portioner: 2

Tid:40 minuter

Variera soppan efter eget huvud och vad marknaden bjuder. . Men den här kombinationen blev ovanligt bra

  • 500 g bondbönor, vilket ger ca 150 g skalad vikt
  • 200 g mangold
  • 4 små kronärtskockor
  • 100 g broccoli, helst sidskott
  • 100 g rökt sidfläsk
  • en stor knippa blandade örter, ex persilja, basilika, mynta, timjan
  • 2 vitlöksklyftor, fint hackad
  • skalet och saften av en halv citron
  • 3 dl kycklingbuljong, helst hemgjord
  • Olivolja + särskilt god olivolja
  1. Pressa citronsaften i en skål vatten. Förbered kronärtskockorna genom att bryta av stammen nära skockan och ta bort de yttre hårda bladen. Skär av ett par centimeter upptill och dela i fyra klyftor. Skrapa ur skägget med en liten sked. Lägg i citronvattnet efter hand som du blir klar.
  2. Skala bondbönorna.
  3. Skär av stammarna från mangolden och strimla i centimeterstora bitar. Hacka resten av mangolden grovt.
  4. Ansa broccolin i små buketter och skiva eventuella små stammar grovt.
  5. Hetta upp en rejäl slatt vanlig olivolja. Fräs vitlöken tills den börjar få färg. Ha i kronärtskockor, mangoldstjälkar och det mesta av bondbönorna (spara en näve av de minsta). Fräs runt i ett par minuter. Ha i hälften av mangoldbladen och broccolin.
  6. Ha på buljongen och fyll upp med vatten så att det nästan täcker. Se till så att broccoli och mangold ligger överst, den kan lika gärna ångas. Puttra i ca 15 minuter.
  7. Stek sidfläsket i tärningar eller stavar i olja på medelvärme i en separat stekpanna. Ta upp och låt rinna av.
  8. Ha i resten av bondbönorna och mangolden i soppan. Puttra i ett par minuter.
  9. Smaka av med salt, peppar och citronskal. Toppa soppan med sidfläsk och fin olivolja.

Bild för Isobel Hadley-Kamptz

Mer från Isobel Hadley-Kamptz


Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz