Bondbönssoppa: Fyra nyanser av grönt
Receptmakare: isobel hadley-kamptz
Portioner: 2
Tid:40 minuter
Variera soppan efter eget huvud och vad marknaden bjuder. . Men den här kombinationen blev ovanligt bra
- 500 g bondbönor, vilket ger ca 150 g skalad vikt
- 200 g mangold
- 4 små kronärtskockor
- 100 g broccoli, helst sidskott
- 100 g rökt sidfläsk
- en stor knippa blandade örter, ex persilja, basilika, mynta, timjan
- 2 vitlöksklyftor, fint hackad
- skalet och saften av en halv citron
- 3 dl kycklingbuljong, helst hemgjord
- Olivolja + särskilt god olivolja
- Pressa citronsaften i en skål vatten. Förbered kronärtskockorna genom att bryta av stammen nära skockan och ta bort de yttre hårda bladen. Skär av ett par centimeter upptill och dela i fyra klyftor. Skrapa ur skägget med en liten sked. Lägg i citronvattnet efter hand som du blir klar.
- Skala bondbönorna.
- Skär av stammarna från mangolden och strimla i centimeterstora bitar. Hacka resten av mangolden grovt.
- Ansa broccolin i små buketter och skiva eventuella små stammar grovt.
- Hetta upp en rejäl slatt vanlig olivolja. Fräs vitlöken tills den börjar få färg. Ha i kronärtskockor, mangoldstjälkar och det mesta av bondbönorna (spara en näve av de minsta). Fräs runt i ett par minuter. Ha i hälften av mangoldbladen och broccolin.
- Ha på buljongen och fyll upp med vatten så att det nästan täcker. Se till så att broccoli och mangold ligger överst, den kan lika gärna ångas. Puttra i ca 15 minuter.
- Stek sidfläsket i tärningar eller stavar i olja på medelvärme i en separat stekpanna. Ta upp och låt rinna av.
- Ha i resten av bondbönorna och mangolden i soppan. Puttra i ett par minuter.
- Smaka av med salt, peppar och citronskal. Toppa soppan med sidfläsk och fin olivolja.