Borstj

Annons

”Höst? Du är en typisk Vinter”, säger färganalysmänniskan beklagande och möter min blick i spegeln innan hon börjar slå i en sliten pärm full av gamla tidningsklipp i plastfickor. ”Så här klär sig en Vinter,”  nästan skriker hon och visar mig uppslaget hon letat efter. Jag tittar på bilderna som alla föreställer Gunilla Pontén i sin krafts dagar. Gunilla är som vanligt starkt lila. Lila trollkarlscape, lila mun, lila hår, lila halsduk och lila hatt med flor. Lila sko med spetsig tå som sticker fram under luftigt byxben. Känner ett tryck över halsen och bröstet. Lila sammet i rejäla draperingar. Svettig och lite yr faktiskt. Hattar och broscher, jättestora schalar. Färganalysmänniskans blick hårdnar. "Jag ska verkligen se vad jag kan göra", säger jag. P1010695

Borstj

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: en stor kastrull soppa

Tid: 45 min

  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 gula lökar
  • 6 rödbetor
  • 2 morötter
  • 1 burk hela tomater
  • 4 potatisar
  • 1 liter grönsaksbuljong (vatten + 2 tärningar)
  • 2 lagerblad
  • 2 msk fransk senap
  • 1 citron, zesten av hela, saften av halva
  1. Hacka vitlöken fint och löken lite mindre fint. Fräs gyllene i lite olivolja. Plocka under tiden fram din matberedare och sätt i den grövsta rivskivan.
  2. Skala och riv (eller strimla fint) rödbetor och morötter. Skala potatisen och skär den i halvor.
  3. Ner med hela klabbet i kastrullen. På med tomater, buljong och lagerblad.
  4. När potatisen kokat mjuk, i med senap, citronzest och -saft. Smaka av med salt och peppar. Servera med crème fraîche. Spara det som blir över och ät om några dagar – då är soppan ännu godare.

Bild för Lotta Lundgren
2009-10-15
Av

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren