Bourbonfylla i svartpepparsåsen

Jag gillar svartpeppar och att få till riktig svartpepparstyrka med hetta och bitterhet. 

En kul sås som jag laborerat med under några år är baserad på just svartpeppar, men också en rejäl skvätt bourbon, och det kan ju gå ihop bra med det lilla "alkohol-i-maten-temat" som jag introducerade i min senaste bloggpost.

Såsen har rejält innehåll av både tomat och lök så den blir nästan lite matig och jag tycker den passar utmärkt till grillat men även till köttbullar och potatismos. Gällande svartpepparinnehållet så kan man faktiskt dubbla mängden, men man ska veta att det blir både starkare och lite bittrare. Får ni chansen så köp bättre svartpeppar, det är en intressant ögonöppnare. Jag har för tillfället den här svartpepparn, och dess milda smak funkar fint till en svartpepparsås.


Portioner: 6
Tid: 2 timmar
Du behöver: 

4 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 msk olivolja
2 msk lönnsirap
2 msk tomatpuré
0,5 dl bourbon
2 dl krossade tomater
1 msk svartpepparkorn, grovt mortlade
2 msk färskpressad citronsaft
1 tsk asiatisk fisksås
50 g smör
salt
eventuellt lite amerikansk senap

Gör så här: 

Börja med att försiktigt fräsa lök och vitlök i olivolja i fem minuter på låg till medelhög temperatur. Tillsätt lönnsirap och fräs sedan under ytterligare minst 30 minuter. Det här gör vi för att karamellisera löken och få ut fantastiska smaker. Se till så inte löken bränns.

Tillsätt tomatpuré och rör om ordentligt. Höj temperaturen på plattan och fräs hårdare under rätt så mycket omrörning. Det tar den beska udden av tomatpurén. Beska får vi ändå så det räcker.

Häll sedan på spriten och låt reducera ner tills det knappt är någon vätska kvar. Vi vill faktiskt bli av med alkoholen till stor del.

Tillsätt krossade tomater, citronsaft och hälften av svartpepparn och låt puttra under lock i en timma. rör om emellanåt så det inte bränner fast i botten.

Avsluta med att röra ner smöret och smaksätt med resten av svartpepparn, fisksås, salt och eventuellt lite mer lönnsirap och om du vill en klick amerikansk senap. Jag skulle nästa vänta med senapen till den andra gången jag gör såsen.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson