Broa: Portugisiskt majsbröd

Broa

broa1Receptmakare: MArgit Richert

Portioner: 1 bröd

Tid: 4 1/2 timme

Broa är ett portugisiskt majsbröd. Inget vare sig konstigt eller speciellt med det alls egentligen, förutom att det är riktigt, riktigt gott med sin kraftiga och lite tunga majssmak. Det är dock - på grund av majsmängden - rätt kompakt och därför lämpar det sig snäppet bättre till soppor än som frukostmacka (men det är nästintill oslagbart att gratinera med överbliven tacofärs och rejält med chilisås av valfritt slag).

Vill man köra brödet brazilian style smaksätter man med grovstött fänkål, men till gårdagens caldo verde passar det bäst naturellt. Allra godast är brödet om man rostar det lätt och lägger det i botten av soppskålen - tack vare sin struktur faller det inte genast samman i saggiga små smulor utan går faktiskt att tugga trots att det sugit upp en massa underbart soppspad. Mmm... Soppspad.

Så här bakade min portugisiska bekanta M broa, så skyll på henne om något går fel. Men det är rätt idiotsäkert.

 • 25 g jäst
 • 1/2 dl vatten
 • 3 1/2 dl finmalen polenta
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk socker
 • 3 1/2 dl kokande vatten
 • 1/2 dl olivolja
 • ca 7 dl vetemjöl
 1. Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Låt stå och dra tio minuter. Blanda polenta, salt och socker i en bunke och slå över det kokande vattnet. Rör om. Blanda ned olivoljan. Låt svalna till ljummet.
 2. Arbeta ned jästvätskan och tillsätt mjölet lite i taget. Degen ska bli som en ganska mjuk trolldeg i konsistensen. Knåda degen väl minst tio minuter på lätt mjölat underlag tills den blir smidig och elastisk i konsistensen. Olja in degen i lite olivolja, lägg den i en bunke och jäs 2 timmar.
 3. Ta upp degen på bakbordet. Knåda ur luften ur degen, forma till en rund limpa och lägg på bakplåtsklätt papper. Jäs 1 - 1 1/2 timme eller tills degen blivit dubbelt så stor.
 4. Sätt ugnen på 200 grader. Spraya eller pensla limpan med lite vatten. Sätt in den i mitten av ugnen. Grädda ca 50 minuter (öppna gärna då och då och spraya in eller pensla på mer vatten) eller tills brödet låter ihåligt när man knackar i botten av det. Låt svalna på bakgaller innan du skär upp det.

Bild för Margit Richert

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert