Broccoli med citron och mandelfräs

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4 små

Tid: 15 minuter

Det här receptet passar till riktigt fin broccoli eftersom den spelar huvudrollen.

Skölj aldrig färdigkokt broccoli i kallt vatten, då blir den soggig. Låt den istället koka lite kortare och ånga av i durkslag. Jag använde färdigskållade mandlar på bilden men jag tycker faktiskt att det blir godare med oskalade mandlar.

  • 1 stort stånd broccoli
  • 1/2 dl mandel
  • 1/2 msk finstrimlad vitlök
  • 2/3 msk finstrimlat eller zestat citronskal (bara det gula)
  • 3/4 dl mild olivolja
  • 1 msk pressad citron
  • 1/2 tsk farinsocker eller ljust muscovadosocker
  1. Plocka broccolin i buketter. Skala stammen med potatisskalare eller vaskniv så att det sega ytterskiktet avlägsnas. Skär stammen på snedden i centimetertjocka skivor.
  2. Sjud broccolin mjuk i lättsaltat vatten och låt den ånga av i ett durkslag några minuter. Eller ånga den i bambukorg eller ångkokare.
  3. Gör fräset medan broccolin kokar. Strimla eller hacka mandeln grovt. Se till att ha övriga ingredienser till hands.
  4. Hetta upp mandeln i oljan i en liten tjockbottnad kastrull tills mandeln precis skiftar i ljusbrunt. Rör ner vitlöken och fräs ytterligare 30 sekunder under omrörning. Vänd ner citronskalet och fräs ytterligare 15 sekunder. Tippa upp i en liten skål. Om det blir för varmt tippar du bara snabbt upp hela härligheten i skålen tidigare.
  5. Blanda fräset med pressad citron och socker. Skeda över broccolin. 

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh