Bubbert enligt Cajsa Warg

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 8

Tid: 1 timme och 45 minuter

Receptet tog jag fram för ungefär 15 år sedan när jag och Lena Wänkkö arrangerade 1700-talsmiddagar. Det är löst baserat på ett recept från Cajsa Warg, om jag minns rätt. Till puddingen serverade vi en körsbärskompott med kanel ochmuskotblomma. Men det går utmärkt att servera andra bär och frukter till.

Om du skållar och skalar mandeln får du en mer subtil, vackert blek pudding. Hoppar du över det får du en mer smakrik rätt. Jag gillar båda varianterna. Skållad mandel i foliepåsar finns numera att köpa färdig av kanonkvalitet.

Prova gärna att riva eller mala hel kanel, du kommer att bli glatt överraskad över smaken. men räkna med att minska dosen något.

  • 2 ½ dl sötmandel
  • 5 dl mjölk, gärna gammeldags ekologisk
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 ½ msk rosenvatten
  • ½ – 1 tsk malen kanel
  • Till servering:
  • Bär rörda med socker eller en god kompott
  1. Mal mandeln, gärna i matberedare. Vispa ihop mjölk och vispgrädde och blanda ner mandeln. Vispa ner äggulor, ägg socker, rosenvatten och kanel.
  2. Häll i en smord ugnssäker hög form (t ex en stor suffléform) och grädda i 125°C tills den stelnat helt, i 90 minuter. Låt svalna. Servera rumstempererad.