Buffalo chicken wings: Friterade heta kycklingvingar

Egentligen ska äkta buffalo chicken wings innehålla het sås av märket Crystal eller Frank's Red Hot. Men det är inte så hysteriskt noga. Man tar det märke man har hemma, vare sig det är tabasco, Delidas eller som i mitt fall srirachasås. Huvudsaken är att det är en chilisås med rejäl hetta.
De traditionella tillbehören är blue cheese dressing och selleristavar. Men andra dippsåser fungerar förstås också, bara de är någorlunda milda och svalkande.


Portioner: 4 portioner som snacks, 2 hung
Tid: 1 timme
Du behöver: 

1 kilo kycklingvingar
75 g blåmögelost
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
4 stjälkar selleri
olja till fritering
50 g smör
1/2 dl  srirachasås eller 2 msk Delidas eller tabasco

Gör så här: 
  1. Dela kycklingvingarna i armvecket. Om den yttersta leden sitter kvar, skär av den och spara till framtida buljongkok. Lägg kycklingvingarna på ett ugnsgaller och låt dem lufttorka i 30 minuter, då blir slutresultatet frasigare.
  2. Mixa ost, vitlök, majonnäs och gräddfil till en slät sås. Ställ kallt så länge.
  3. Skölj sellerin och skär den i stavar.
  4. Smält smöret och blanda den med den heta såsen. Håll varmt.
  5. Hetta upp oljan till 190 grader (en fritös är smidigast här, annars får man ta tempen med en sockertermometer eller helt enkelt chansa). Fritera kycklingvingarna i två omgångar tills de fått fin färg, ca 7 minuter. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  6. Lägg kycklingvingarna i en burk med lock, häll på chilismörblandningen och skaka om så att kycklingvingarna blir täckta. Lägg upp på serveringsfat eller skål. Servera med sås och selleristavar.

Bild för Margit Richert

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert