Chèvre chaud med rostad pumpa och päron
Många har svårt att hitta kärleken. Man vet inte vad man letar efter, var detta något gömmer sig och om man vågar hoppas att det någonsin ska drabba en. En del av problemet kan vara att vi betraktar kärlek som någonting som sprakar igång först när letandet burit frukt. Som om kärleken utsöndras i form av en fruktansvärt härlig gas, vilken under vissa givna förutsättningar börjar strömma ut ur den ena och in i den andre varvid bådas själsliga hålrum fylls med värme, mys och hänryckning. Det är såklart en fin tanke. Men kärlek är inte en gas. Den där känslan av att både smälta och sprängas på en och samma gång, kommer inte från den andre och kan heller inte ges; den är en helt intern angelägenhet och något man tillverkar alldeles själv – det är bara att lossa på knutarna och släppa ut de allestädes närvarande fyrverkerierna.
Vi hörs om en vecka. Tills dess: kärlek uttryckt i form av sallad.
Chèvre chaud med rostad pumpa och päron
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 1 timme
- 1 liten butternutpumpa
- 3 päron, fasta men inte stenhårda
- 3 dl linser, valfri sort och färg
- smör
- 1 citron
- 300 g chèvre
- blandade salladsblad
- Sätt ugnen på 200°C.
- Klyv och kärna ur pumpan, och skär köttet i skalfria bitar.
- Kärna ur och klyfta päronen.
- Lägg i form eller på långpanna, ringla över rejält med olivolja och strö på flingsalt. Baka i ugn, ca 30 minuter.
- Koka under tiden linserna mjuka. Slå bort vattnet, rör ner en klick smör och saften av citronen.
- Skär chèvren i 4 skivor och droppa lite olivolja ovanpå.
- Slå om till grillvärme. Skyffla om pumpan och päronen och placera chèvren ovanpå. Ta ut när chévren fått lite färg och pumpan och päronen brända toppar (viktigt!).
- Arrangera linserna i botten av ett stort fat, lägg salladen ovanpå och toppa med chévre, pumpa och päron.
Kommentarer
Hej Lotta, sitter och blädrar i Residence och får upp ditt glada leende. Läste att du "mötte motstånd" angående omslaget till kokboken och ville bara säga att jag kommer att köpa boken PÅ GRUND av omslaget. Helt underbart!
//Camilla
ps. Härliga recept i bloggen.
Ibland har du en förmåga att vända ut och in på mitt huvud Lotta. Jag trodde att jag begrep vad du menade först, men liksom ett lättflyktigt ämne försvann den känslan ut i etern. Kvarstår gör frågan varför alla själsliga hålrum alltid är ointresserade när man har så många fabriker till hands.
Kanske för att vi är medvetna om att den där gasen är värdefull – utan att inse att tillgången är obegränsad?
Nyvaken efter en natt "på sjukan" läser jag din blogg och skrattar åt den entusiasm varmed jag börjar gräva i frysen.
I höstas reade Hemköp butternutpumpan för en femma kilot.De gick väl inte åt efter Halloween, kan jag tänka mig. Undertecknad inhandlade i alla fall ca 20 kg, som skalades (elände, elände vilken tid det tar!), förvälldes och förpassades in i frysen.
Under vintern har pumparecept, andras och egna nyss uppfunna, florerat i köksregionerna. I grytor, gratänger pch som tillbehör med olika smaksättningar - det har funnits ett par nävar pumpa i mycket. Det lilla barnbarnet inledde för övrigt sin gastronomiska karriär med just pumpa, men ratade potatisen.
När jag har jobbat är jag inte på hugget vad gäller matlagning, men den här gången är det annorlunda. Det finns en liten påse med pumpa kvar. EN bit chèvre finns i kylen - det är bara päronen som fattas. Så trots ett väder med halv orkan och sömntunga ögon ska jag pedala till butiken. Det här måste provas!
Hej Lotta,
Det här låter hur gott som helst... Tack för det.
Läste i Residence och blev så tokförtjust i din fantastiskt gula kjol! Måste bara få veta vart i från den kommer... snälla. Tack!
Haha, den gamla trasan har jag köpt på second hand för massa år sedan. Oss emellan är den inte så användbar men den svänger rätt fint om man dansar lite stort och yvigt.
Jag har blivit kvinnan med intressanta kjolar förstår jag nu. Å andra sidan en helt naturlig utveckling för någon som alltid haft någon form av påskkärring som modeförebild.
Yum.
Kära namne – jag rodnar. Tack.
Kära namne !
Hur har jag kunnat missa din fantastiska blogg ? Började i andra änden, och köpte din kokbok. Den är ju enastående, så vansinnigt rolig, smart, och galet snygg ! Nu har jag så mycket härligt framför mig, så att varenda catering kommer att skriva sin egen meny. Tack, tack och tack
Gud så gott. Jag har både pumpa, päron, chèvre och kamutvete hemma. Tack för tips.
Den här var inte dum! Första gången jag lagade pumpa - definitivt bättre än mina fördomar sagt mig. Men en sak förbryllar. Varje gång jag lagat något från din bok/blogg har jag och min sambo lyckats vräka i oss nästan allt. Trots att recepten är för fyra och vi alltså bara är två! Är förklaringen att recepten är för två vuxna och två väldigt små människor? Eller - gud förbjude - att vi äter åt helskotta för mycket? Eller bara att maten är väldans god? Jag föredrar att tro det sistnämnda...
Oh,nu har jag tillbringat hela morgonen och streckläst din "gamla" blog från början till slut. Nu måste jag ta en liten paus och laga någon god mat för jag blir så inspirerad. Sen jag bytte jobb och blev bagare i stället för kock, så är det mycket roligare att laga mat hemma, fast det bakas å andra sidan, inte så mycket hemma längre...
Tack för det härliga sätt du skriver om mat och jag älskar det fina omslaget på din bok.
Tack själv! Jag får komma förbi och köpa en påse bullar nästa gång jag har vägarna förbi Göteborg.
Hoppas du gillar!
Brunsåsen börjar sändas i september. Åh vad mycket att göra tills dess.
Åh! Det verkar ju helt underbart! Jag knycker receptet o tänker använda det, otestat, till vår stormiddag på fredag. Tack Lotta för tipset!
BTW när börjar nya Landet brunsås? Ni håller på med det va?
sätter mig ner och väntar på brunsåsen då.
Hej! Jag måste säga att din kokbok är fantastisk, både recepten, fotona och texten! Har hunnit ge bort ett ex också. Heja-heja!
Hahaha! 100 g chèvre, en halv pumpa, en massa linser, ett och ett halvt päron, smör och extra olivolja på det – per person?
Hoppas inte Livsmedelsverket läser det här.
Jag får ibland kritik för att mina portionsstorlekar är ojämna. Jag resonerar helt enkelt som så att när maten innehåller en stor klabbe ost så ska det räcka med mindre mängd. Men det stämmer att jag tänker mig att de fyra ätande består av två vuxna och två barn som äter mycket mindre. Har man idrottande tonårsbarn får man nog justera upp mängderna i receptet.
För övrigt är jag ju av åsikten att man ska försöka äta lite mindre och lite godare rent generellt. Men det är klart – man måste väl kanske inte snåla på just linser och grönsaker.
Jag kanske var för snål i det här receptet. Jo, det var jag. Men kul att du tyckte om!
Ja, du har nog rätt. Less is faktiskt more - i alla fall när det gäller chèvre. Olivoljan låg kvar och skvalpade i botten på långpannan, vi drack i alla fall inte upp den...
Det hedrar er.
tänkte bara säga - imorgon blir det ärtsoppa!
Mums!
ärtorna har jag precis lagt i blöt.
Det hedrar dig!
Päron (gärna egenodlade) och Chévre är något av det bästa jag vet - kanske ska prova det ihop med pumpa nu då.
Vilken läcker blandning! Det måste jag prova.
Detta är bland det godaste man kan göra med pumpa! Jag älskar butternut squash :) Det blir också sjukt gott att koka kamutvete till istället för linser, lite mer tuggmotstånd.
Sidor