Chihuahua

Eftersom grapefruktens karaktär varierar är det viktigt att smaka av med lite syra och sötma. Det är lätt att fnysa åt tilltaget att koka sockerlag för smaksättning. Men det ger verkligen en behagligare och mindre påträngande sötma än vanligt socker. Här kan du läsa om vad det beror på. På samma sätt lönar det sig verkligen att blanda alla ingredienser med is så att de kyls ordenligt och sedan sila bort isen. Då slipper du en blaskig drink. Kylan minskar både beskan och sötman, så drinkens personlighet förändras beroende på temperaturen.

Alkoholen påverkar också grapefruktens smakbild. Att blanda alkohol med syrliga komponenenter leder till att fruktiga estrar bildas, mer ju längre drinken får stå. Reaktionen går dock något långsammare i kyla eftersom molekylerna blir sävligare. 

Om du känner dig äventyrlig kan du spetsa drinken med någon droppe habanerotabasco. De fina tropiska tonerna ger en dimension av tropisk frukt. Samtidigt undertrycks upplevelsen av sötma, så kom ihåg att balansera med sockerlag. Om du ogillar sötna i dryck (vilket jag gör) så är lite sting ett perfekt motgift till sliskighet.

 


Portioner: 4-6 glas
Tid: snabbt som tusan när ingredienserna är kylda
Du behöver: 

1 dl Cointreau, eller annan citruslikör
1/2 dl ljus tequila, gärna lite finare sort
7 dl blodgrapejuice
ev. lite sockerlag eller vit sirap
ev. lite pressad lime
e. någon droppe habanerotabasco
ca 10 stora iskuber

TILL SERVERING
fint havssalt eller socker till kanten
myntablad
 

Gör så här: 

Kyl alla ingredienser väl, gärna genom att stoppa dem i frysen ett tag. Förbered glasen genom att doppa kanten först i vatten och sen i salt eller socker. 

Blanda samman alla ingredienser i en stor tillbringare. Smaka av med sockerlag och en gnutta lime. En nypa salt eller en droppe habanerotabasco? Visst, om du gillar det! Sila upp i glasen. Ploppa ner en isbit i varje om ni dricker långsamt.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh