Chilisvängd pasta med vitlök, gröna bönor och parmesan
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 10
Tid: 20 minuter
Riktigt bra chiliflingor och färsk späd vitlök är måsten för att det ska vara värt att laga den här rätten. Köp vackert djupröda chiliflingor på asiatisk butik (de koreanska är godast!) eller snoka rätt på de fina turkiska på Hötorgshallen (lite rökigare, något mildare). Exakt mängd beror på deras styrka. Servera till köttfärslimpa eller en bit stekt fisk eller kött. Eller servera med marinerade linser och tomater till om du är lagd åt det helgröna hållet.
- 100 g smör
- 1/2 dl fin olivolja
- 1/2 färsk vitlök
- ca 1 msk chiliflingor, beroende på styrka
- 800 g spaghetti
- 1 kg frysta gröna bönor
- 1 pkt fryst persilja eller 2 dl finhackad färsk
- 100 g parmesan
- salt
- Finhacka vitlöken, spädare skal kan gott sitta kvar. Hetta upp smör, olivolja och vitlök och sjud sakta tills smöret precis börjar skifta en aning i ljust brunt. Rör ner chiliflingorna och låt stå och dra medan du kokar pastan.
- Koka pastan efter anvisningarna. Ös ner de frysta bönorna när ca 4 minuter återstår. Riv parmesanen fint medan vattnet kokar upp.
- Låt pastan rinna av i ett durkslag och tippa ner den i kastrullen igen. Spar lite av det heta kokvattnet.
- Sväng runt pastan med chilismöret, vänd ner ost och persilja. Kanske lite vatten så att den blir saftig? Servera bums.