Chokladkräm med smak av Earl Grey-te och täcke av mjukt citrusgelé
Receptmakare: Daniel Roos
Portioner: 8-10
Tid: 20+10 minuter + tid att stelna
Daniel Roos, chefskonditor på Operakällaren har skapat en lite enklare dessert som går att laga hemma utan alltför mycket pyssel. Men du behöver en bra våg! Earl Grey-te skapar en fascinerande smakbrygga mellan den mjölkmjuka chokladen och det friska citronstinget.
- 100 g (ca 5 stycken) äggula
- 100 g socker
- 40 g vatten
- 250+250 g grädde
- 20 g Earl Grey-te, gärna Kusmi Prince
- 180 g mjölkchoklad
- 180 g mellanmörk choklad (50% kakaohalt)
- Citrongelé:
- 5 dl pressad citron, silad
- 160 g socker
- 3 gelatinblad
- Till dekoration:
- Blommor, blader och bär i säsong
- Koka socker och vatten tills blandingen är 121°C. Om du inte har termometer ska du sjuda ihop den tills den är tjock men inte har färg.
- Vispa äggulan fluffig under tiden. Vispa ner den heta sockerlagen lite i taget tills blandningen vitnat och är lite seg.
- Koka försktigt upp 250 g grädde med teet. Låt stå och dra varmt, 5 minuter. Sila, sjud upp och blanda ner den heta grädden i den smälta chokladen. Blanda sedan med de vispade äggulorna.
- Vispa resten av grädden till mjukt skum. Vispar du för hårt blir den färdiga krämen grynig. Vänd ner lite av grädden i chokladkrämen och vänd sedan samman med resten av grädden. Klicka upp cocktailglas. Ställ i kylen. Låt stelna helt innan du gjuter citrongelén.
- Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten, minst 5 minuter. Koka upp citron och socker. Rör ner gelatinbladet. Kyl i kallt vatten tills den är rumstempererad. Är gelén het smälter den hål i chokladkrämen.
- Gjut gelén ovanpå krämen. Låt stelna i kyl ett par timmar, gärna över natten.