Chorizogryta utan chorizo men med sidfläsk, kyckling och rotsaker

Chorizo på burk - Pimentón de la Vera

Receptmakare: isobel hadley-kamptz

Portioner: 2-3

Tid: 40 minuter

Det är sådär när man har några små skruttiga rotfrukter kvar i botten på kylen och det kommer en ny grönsakslåda dagen därpå. Då måste man ju tömma. Den här kylskåpstömningen hade blivit en god men ordinär kycklinggryta om jag inte hade haft en burk av det allra bästa paprikapulver som finns i skåpet - Pimentón de la Vera. Nu blev den i all vardaglighet spektakulär.

Det här är nämligen paprikapulvret som får chorizo att smaka chorizo, det har en rökig sötma, lätt pepprighet (det finns tre styrkor, men jag använder mest den milda - dulce), en smakrikedom som faktiskt inte ens matnördar kan beskriva. Man ska fräsa det i fett för att smakerna ska utvecklas och det finns att köpa på bl a Sandströms kött i Söderhallarna.

  • 400 g lårkycklingfiléer
  • 100 g sidfläsk, skuret i stavar
  • 6 små rödlökar (eller andra), skalade, hela
  • 2 stora vitlöksklyftor, skalade, skivade
  • 6 små potatisar, skalade, skurna i grova tärningar
  • 2 små morötter, skalade, skurna i fina tärningar
  • 1 burk hela tomater
  • 1 rågad tsk pimenton de la vera, dulce
  • 1,5 dl gott oekat rödvin
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja
  1. Fräs sidfläsket i het djup panna (som har ett lock) i lite olja tills knapriga. Lägg åt sidan.
  2. Fräs lökarna i fläskfettet tills de fått fin färg, skaka pannan då och då, lägg åt sidan.
  3. Fräs potatis och morot i fettet tills de fått fin färg, lägg åt sidan.
  4. Skär kycklingen i stora munsbitar, fräs i pannan. Ha efter en stund i vitlöken, fräs vidare. Ha eventuellt i lite till olja, ha i paprikapulvret och skaka pannan. När det luktar chorizo i hela köket har du i grönsaker och sidfläsk och häller på vinet och tomaterna. Dela dem lite grovt med stekspaden. Kör ett par varv med pepparkvarnen. Lägg på ett lock. Puttra på låg värme i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Bild för Isobel Hadley-Kamptz
2008-12-07
Av

Mer från Isobel Hadley-Kamptz


Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz