Cider-och tranbärssjuden julskinka

Receptmakare: Isobel Hadley-Kamptz/nigella Lawson

1 skinka

Tid: Någon timme

Godare skinka har sällan skådats och definitivt sällan ätits. Perfekt sälta, kryddighet, sötma, konsistens. När jag säger att den blev ännu bättre än ciderskinkan så säger det en hel del. Nigella, som jag förstås har hämtar receptet från, använder tranbärsgelé men det hade inte jag. Däremot en bytta kvittengelé, membrillo, som jag inte visste vad jag skulle göra med. Svaret var förstås julskinkegriljering.

Den här skinkan var alltså fenomenal varm direkt ur ugnen, serverad med massor av senap och rostad rotselleri. Men, vilket bilden visar, den var kanske ännu bättre dagarna därpå, som pålägg. Lägg alltså skivor av skinkan på Vilma-knäcke. Smeta engelsk senap uppepå och lägg på en skiva mycket lagrad grevé. Toppa med en tunn skiva membrillo. Macklycka! Drick den varma, hopkokade skink-tranbärs-äppelbuljongen till. Den gick tyvärr inte att använda som soppbas, tranbären slår igenom för mycket, men var å andra sidan en absolut strålande varm vinterdryck.

  • 1,5 kg rimmad skinka från Nibble gårdsgris.
  • 1 liter cranberryjuice
  • 1 liter äppeljuice
  • 1 kanelstång
  • 1 lök, klyftad, inte skalad
  • 1/2 msk hela kryddpepparkorn
  • Till griljeringen:
  • ca 20 nejlikor
  • 1/2 dl membrillo/kvittengelé
  • 1/2 msk flytande honung (jag minskade honungsmängden en aning från ursprungsreceptet för att passa den sötare kvittengelén)
  • 1/2 msk engelskt senapspulver
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/2 tsk torkad ingefära
  1. Lägg skinkan i en gryta och slå över kallt vatten. Koka upp och slå bort vattnet. Skölj av skinkan. Skölj ur grytan.
  2. Sätt en stektermometer i skinkans tjockaste del.
  3. Lägg tillbaka skinkan i grytan, häll på fruktjuicen, löken och kryddorna. Om det inte täcker fyll upp med vatten. Koka upp och låt sjuda tills skinkan är någonstans mellan 70 och 75°C beroende på hur genomkokt du vill ha den. Tänk på att den ökar i temperatur även efter att du tagit upp den. Jag tog upp min vid 72 och efter 10 minuter på skärbrädan var den uppe i 76. Jag hade för min personliga smak gärna tagit den någon grad tidigare. Låt skinkan svalna något på en skärbräda.
  4. Om du ska griljera på en gång sätt på ugnen på 225°C. Man kan förstås koka den i förväg och griljera senare också.
  5. Blanda ingredienserna till griljeringen i en liten kastrull och hetta upp tills gelén har smält och alltsammans bubblar lite.
  6. Skär av svålen och det mesta av fettet från skinkan. Skär ett kryssmönster i fettet och sätt fast en nejlika i varje kryss. Häll griljeringen över och sätt in i ugnen i 15 minuter eller tills skinkan fått fin färg.

Bild för Isobel Hadley-Kamptz

Mer från Isobel Hadley-Kamptz


Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz