Clothildes äppelgalette

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Times New Roman"; panose-1:0 2 2 6 3 5 4 5 2 3; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:50331648 0 0 0 1 0;} @font-face {font-family:Arial; panose-1:0 2 11 6 4 2 2 2 2 2; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:50331648 0 0 0 1 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman";} h3 {mso-style-next:Normal; margin-top:12.0pt; margin-right:0cm; margin-bottom:3.0pt; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; page-break-after:avoid; mso-outline-level:3; font-size:13.0pt; font-family:Arial;} table.MsoNormalTable {mso-style-parent:""; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Recept: Clothilde Erlandson

Portioner: 6-8

Tid: 1 1/2 timme

Clothildes franska äpelgalette bakas på jästdeg och får en smarrig fyllning av mandelmassa och crème fraiche. Servera den gärna med vaniljglass.

  • Pajdeg:
  • 1/4 paket jäst
  • 2 msk vatten
  • 1 ägg
  • 2 msk strösocker
  • rivet skal av ½ citron
  • 1 krm salt
  • 3 ½ dl (210 g) vetemjöl
  • 125 g rumsvarmt smör
  • Fyllning:
  • 3-4 medelstora äpplen, cirka 450 g
  • 50 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • ½ dl crème fraiche
  • ½ dl mjölk
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk kanel
  • 2 msk strösocker
  1. Rör ut jästen i vattnet. Vispa ner ägget och tillsätt socker, citronskal, salt och mjöl. Klicka ner det mjuka smöret och arbeta ihop till en deg. Knåda degen ordentligt och låt den sedan jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  2. Kavla ut degen och bred ut den i en bakplåtspappersklädd ugnsform, cirka 20x 30 cm stor. Tryck upp små kanter av degen och nagga den lätt med en gaffel. Låt jäsa i cirka 30 minuter.
  3. Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i klyftor. Lägg ut klyftorna i pajformen. Riv mandelmassan och vispa ner resten av ingredienserna till fyllningen. Häll fyllningen över äpplena i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i 20-25 minuter. Låt svalna och servera gärna tillsammans med vaniljglass.

Bild för Redaktionen

Mer från Redaktionen


Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen