Cong you bing: Kinesiska rispannkakor

Receptmakare: Amy

Portioner: 8

Tid: 120 min

Det här är en översättning av ett utmärkt recept på bloggen Nook & Pantry, med fina steg-för-stegbilder som gör det hart när omöjligt att misslyckas. I stället för smör gjorde jag hälften av pannkakorna med ankfett och andra hälften med ister (det finns ett bra polskt lökister att köpa på Coop). Båda sorterna blev härligt frasiga på utsidan och skönt sega inuti. Enkelt och jättegott, om än vansinnigt onyttigt.

Överblivna pannkakor kan kavlas ut och frysas mellan lager av plastfolie. Perfekt att poppa ned i stekpannan som ett litet snacks eller som bakfyllefrukost.


  • 6 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl sjudande vatten
  • 1 dl kallt vatten
  • 1/2 dl rumsvarmt matfett (ister, ankfett, smör eller jordnötsolja)
  • 1/2 dl hackad salladlök eller purjolök
  • Matfett till stekning
  1. Blanda mjöl och salt i bunke eller en matberedare (helst med degkrok).
  2. Slå på det sjudande vattnet och blanda snabbt samman. Låt svalna.
  3. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta samman mycket väl tills du får en elastisk deg som inte klibbar.
  4. Lägg degen i en lätt oljad bunke, täck med plastfolie eller ett lock och låt degen vila 1 timme i kylskåpet.
  5. Dela degen i åtta delar och kavla ut en degbit i taget till en tunn pannkaka. Fördela lite matfett på varje pannkaka och strö över den hackade löken. Rulla ihop pannkakan till en rulle.
  6. Forma varje rulle till en rund spiral (ungefär som en kanelbulle eller ett snäckskal) och nyp fast den yttre änden. Låt spiralerna vila en halvtimme i kylen.
  7. Kavla ut spiralerna till runda pannkakor, 12-15 centimeter i diameter.
  8. Stek pannkakorna på medelhög värme i rikligt med fett på båda sidor, 3-4 minuter på varje sida.
  9. Låt pannkakorna rinna av på hushållspapper, skär i små tårtbitar och servera eventuellt med lite soja att doppa dem i.

Bild för Redaktionen

Mer från Redaktionen


Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen