Crostini med cannellinikräm med fänkålsfrö, basilika och citron

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 6-8

Tid: 10 minuter + tid att samla smak

 

Jag älskar olika typer av bönröror. Men de ska kryddas rejält och med kärlek.

Extra mild och fin smak får du om du förväller vitlöksklyftorna en minut tillsammans med bönorna. Ett annat knep för att optimera smaken är att rosta fänkålsfröna i torr panna tills de doftar ljuvligt, då rundas smaken av. Du får märkbart mer aromatisk smak om du använder ett riktigt vasst laserjärn när du river citronskalet.

Det går bra att använda burkade bönor. Komihåg att skölja bort burksmaken under kallt vatten innan du använder dem. Om du har gott om tid och vill pyssla lite extra kan du steka brödskivorna i en blandning av smör och olja så att de bir knapriga. Eller bara rosta dem i ugnen på hög värme någon minut.

Om du vill ha en smalare röra kan du ersätta lite av olivoljan med buljong. Föredrar du att servera bönröran varm till lammkotletter är det gott att röra ner ett par matskedar finriven parmesan precis före servering.

  • 3 dl kokta (1 burk) cannellinibönor
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 dl fin olivolja, gärna av rund fyllig typ
  • ½ msk finrivet citronskal
  • 2 msk grovskuren klotbasilika eller basilika
  • 1 msk pressad citron
  • 1/2 tsk socker
  • salt, nymald peppar
  • Till servering:
  • 20 små brödskivor
  • Basilikablad
  • Rostade pinjenötter
  1. Kör alla ingredienser utom basilikan till fint mos i matberedare. Späd med vatten om blandningen blir för stabbig. Rör ner basilikan. Smaka av noga med citron, socker, salt och peppar. Låt stå och samla smak, gärna ett par timmar.
  2. Klicka upp på brödskivor och dekorera med pinjenötter och basilika.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh