Crumpets

Det är jätteroligt att säga "cruuummpettts!" med överdriven monty python-accent, men det är faktiskt ännu roligare att äta dem. Söta små degiga pannkakor med vackra jästhål som aldrig hade klarat sig genom GI-nålsögat. Men just därför kan man njuta lite extra av dem. Och crumpets är verkligen gott, som gjorda för att breda smältande smör oppanpå. Precis som det mesta jag bloggar om, vansinnigt onyttiga. Men de botar bakfyllor och mättar fint. Servera med smör. Marmelad eller ost är 0ckså gott till. Och än godare blir det om man gratinerar dem med lite förenklad welsh rabbit-smet: ett ägg blandas med några deciliter riven ost (helst cheddar, men lagrad grevé funkar), någon matsked grovkornig senap och en skvätt ale. Svartpeppar och lite worchestersås förhöjer det hela, men är inte nödvändigt.


Portioner: 16 st
Tid: 2 timmar
Du behöver: 

3 dl 40-gradigt vatten
3 dl mjölk
1/2 paket torrjäst
1/2 tsk salt
7 dl vetemjöl
rapsolja eller smör till stekning
4 runda formar,3-4 cm höga

Gör så här: 
  1. Blanda samman dset ljumma vattnet och mjölken. Blanda jäst, salt och vetemjöl. Sikta ned mjölblandningen i vätskan och rör om. Låt jäsa 1 timme.
  2. Rör om smeten så att bubblorna går ur. Smörj formarna invändugt med lite smör. Hetta upp en stekpanna på medelstark värme med lite matfett i och placera formarna i pannan. Häll i lite crumpet-smet i varje (ungefär 1 cm) och stek ungefär åtta minuter, eller till degen nästan stelnat på ovansidan och bildat bubblor (se bild),
  3. Skaka loss crumpetarna ur formarna och vänd dem. Stek ytterligare 3 minuter på andra sidan. Upprepa tills smeten tar slut.

Bild för Margit Richert

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert