Curry Laksa med räkor
I Malaysia toppar de Curry Laksa, eller Mee Laksa ( Mee = nudlar) som soppan också kallas, med godsaker som räkor, kyckling, tofu och fiskbollar men även blodkorv, bläckfisk och musslor kan finnas med på ingredienslistan. Jag tycker räksmaken passar väldigt fint ihop med tamarind och nöjer mig med en proteinkälla. Självklart kan du koka fond på kyckling om du gillar det mer och toppa med all sköns läckerheter från hav och mark. Den snygga grönsaken som längst till höger är lotusrot. Är man riktigt elak kan man likna den vid carambol - stjärnfrukten som är snygg men inte så god. Lotusroten är dock god friterad men kokt (fryst) kan man hoppa över den. Har du bråttom kan du prova receptet med Laksa med Anka som är lite mer kortlagat.
Tid: 1,5 timme
Räklaksa
1 kg räkor
1 gul lök
2 citrongrässtjälkar
5 limeblad
2 msk tomatpuré
3 msk flytande kycklingfond
2 msk kokossocker eller ljust muskovadoråsocker
3 msk tamarindpasta
2 burkar kokosgrädde
400 g risnudlar
Grönsaker t ex böngroddar, pak choy, minimajs, lotusrot, salladsärter
Salladslök, koriander och limeklyftor
Kokosolja eller neutral olja till stekning
Kryddpasta
8 torkade chili
2 msk torkade räkor (djupfrysta)
5 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
3 citronsgrässtjälkar
100 g galangal eller 75 g ingefära
1 msk räkpasta eller 2 msk fisksås
2 tsk gurkmeja
1 tsk kummin
2 tsk hel koriander
1 tsk paprikapulver
Skala räkorna och ställ dem kallt. Spara skalet. Skala och finhacka löken. Dela citrongräset på mitten och banka på det med knivskaftets baksida. Fräs löken mjuk i olja 5-10 minuter. Tillsätt tomatpurén och låt den svettas med ca 1 minut. Tillsätt räkskalen fyll på med 1 liter vatten. Koka upp och koka ca 30 minuter. Sila. Gör under tiden kryddpastan. Lägg chilin i blöt i 2 dl hett vatten ca 20 minuter. Skala och finhacka lökarna och citrongräset. Skala och finhacka galangal. Fiska upp chilisarna och mixa dem med alla övriga ingredienser. Späd med lite av chilivattnet och mixa slätt. Spar chilivattnet som inte går åt. Fräs kryddpastan i olja i en stor kastrull ca 2 minuter. Tillsätt chilivattnet, räkbuljonen, kycklingfond, socker, tamarind och kokosgrädden. Koka samman ca 20 minuter. Smaka av med mer tamarind och kokossocker om det behövs. Koka risnudlarna. Koka ev. grönsakerna i lättsaltat vatten. Lägg risnudlar i botten på tallrikar. Häll på den heta soppan. Lägg i grönsaker och toppa med de skalade räkorna, salladslök och koriander. Servera gärna med ris.