Den dödsgoda laxmackan

Idag vaknade jag lite på fel sida. Sju stycken mail med kritik av mitt matbloggande gjorde det inte så jävla mycket bättre heller. 

Nu jävlar skiter jag i det här, tänkte jag. Varför ska jag sitta och skriva om mat som bara verkar reta upp folk? Jag ventilerade åsikterna på Twitter och fick så mycket kärlek så jag ändrade mig. Ni som gärna rättar lite eller kommer med "konstruktiv kritik", försök föreställa er att det kommer sånt flera gånger om dagen. Varje enskild kommentar är ju så klart bara en skitsak, men i grupp blir de jobbiga. Självkritik är nämligen min bästa gren.

Nu skiter vi i det och lagar laxmacka. Laxen jag använt är min hemrökta som jag är oklädsamt nöjd med. Den är lite milt rökt och ganska mjäll i konsistensen. Saftig.

Såsen är en variant på amerikansk remouladsås och jag är väldigt förtjust i de där såserna och den är så klart halva grejen med den här mackan. Du skulle faktiskt kunna ha burktonfisk också, eller tamefan köttbullar. ...eller också gör du den här Po'boyen...


Portioner: 4
Tid: 20 minuter
Du behöver: 

Amerikansk remoulad (det kommer bli en hel del sås över)

0,5 dl majonnäs (hemgjord eller Hellmans)
1 msk söt och grovkornig senap (jag körde på Graveleijs)
1 msk tomatketchup
1,5 msk nyriven pepparrot
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk färskpressad citronsaft
0,5 dl syltlök
1 salladslök, grovt hackad
1 krm cayennepeppar
0,5 tsk paprikapulver
hot sauce efter smak

Övrigt

2 baguetter (det ska bli stora dödsmackor det här)
plocksallat
skivade tomater
200 g varmrökt lax
100 g rättika, grovt riven och lagd i varm 1-2-3-lag

Gör så här: 

Börja med att göra remouladsåsen. Lassa ner alla ingredienser i en mixer och mixa det. Ställ in i kylen. Såsen vinner faktiskt på att stå ett dygn i kylen så har du mot all förmodan varit ute i tid så gör det ingenting.

Lägg också in rättikan. Riv den först grovt på ett rivjärn och lägg den i en burk. Häll på varm 1-2-3-lag som du kokat upp. Låt stå och svalna. Den kan ätas direkt när den svalnat och håller dessutom en vecka i kylen. Svingod på en leverpastejmacka är den också.

Nu kan vi sätta ihop mackan. smörstek gärna snittytorna på baguetterna, det blir lite godare på det sättet. Lägg på plocksallat, tomat och picklad rättika. Dra sedan på ordentligt med rökt lax och avsluta med att klicka över såsen.

Försök äta mackan med värdighet och drick en god öl till den.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson