Den ultimata (veganska) kantarellmackan

NÅGON här längtar tydligen efter höstsäsongen vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att mina favoritsmaker är umamibomber med jordton och dylik smutsig skitton, läs svamp, tryffel, bakad kål, rejäla oljor och betor. När det dessutom har regnat hela sommaren vilket gynnar både spindlar och svamp (den ene har jag fobi mot och den andre älskar jag, you do the math) så dignar till och med svennebutikerna av ekologisk svamp och kantareller vilket får mig att spontanskriva Halleluja! Vad passar då bättre än en svingod grillad surdegssmörgås med svampkräm, syrlig kål, belugalinser, stekta trattkantareller, betor och dill? Koka upp massa linser på en gång samt gör mycket svampkräm så har du bas till fler mackor/sallader/pastasåser utan att behöva starta från noll. Svampkrämen kan dessutom spädas med matlagningsgrädde (tex min favorit Oatly havregrädde) så blir den en god len svampsoppa. Smaksätt gärna med fler favoritörter som persilja, rosmarin eller oxalis.

Glutenfritt, LCHF, paleo och en helt vanlig mellanrätt: Äter du rätten utan brödet blir det en prima glutenfri mellanrätt eller varmrätt om du kompletterar med en extra servering syrlig kålsallad, linser eller kokt mandelpotatis om du nu käkar den gamla baktalade knölen. Och nu när du undrar, om potatis hade skrivit en självbiografi hade den hetat "Good spud gone bad". Paleo och LCHF blir det om du skippar bröd och linser, fyll ut med extra kålsallad.

Tunnbrödsrulle: Är du norrländskt lagd älskar jag dig och nämner att du kan göra en tunnbrödsrulle av kalaset om du snurrar in klabbet i mjukt tunnbröd.


Portioner: 2
Du behöver: 

En näve vaxbönor eller haricots verts
Tvä nävar trattkantareller
2 dl belugalinser, puylinser eller gröna linser (snabbversion: Vita bönor på tetra/konserv går också bra, men vad du än gör använd inte röda linser eftersom de bara blir en äcklig gröt och bör i stort sett alltid undvikas)
1/2 citron
Salt, nymald peppar
Olivolja 
2 skivor valfritt bröd, tex surdegsbröd, lantbröd, ciabatta

Svampkräm
Två nävar champinjoner
2 gul lök
1 vitlöksklyfta
Några kvistar färsk timjan
Ca 1 dl äpplemust eller torr äpplecider
1 msk sojasås eller tamari
Pyttelite mald vitpeppar

Syrlig kålsallad
Ca 2 dl strimlad kål
1 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
1 tsk torkad dragon
Knivsudd salt och nymald peppar

Krispiga betor
1 rödbeta
Olivolja

Gör så här: 
  1. Koka linserna efter instruktion på förpackningen. Eller bara öppna tetran/burken om du använder färdiga vita bönor och låt rinna av.
  2. Syrlig kålsallad: Blanda ingredienserna till syrlig kålsallad i en bunke och smaka av.
  3. Svampkräm: Fräs skivad svamp, lök och vitlök med en nypa salt i olivolja i en gryta/kastrull tills gyllene. Tillsätt hackad timjan, äpplemust eller cider och låt puttra ihop på låg värme tills det tjocknat. Smaka av med sojasås och vitpeppar. Mixa slätt till en kräm med stavmixer. Tillsätt ev en skvätt olivolja eller mjölkfritt smör om du vill ha rundare (AKA fetare) smak och blankare sås.
  4. Krispiga betor: Skiva rödbetan tunt på mandolin eller med osthyvel eller kniv. Torka av betorna snabbt genom att lägga dem på ett lager hushållspapper eller en dagstidning, lägg ett annat lager ovanpå och tryck försiktigt ut vätskan (det gör att det blir krispigare slutresultat). Fräs i ca 0.5 cm olivolja i en stekpanna tills krispigt. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper eller ett galler och salta lätt.
  5. Fräs haricots verts i samma heta stekpanna med en skvätt olivolja tills svartrostade fläckar uppstår. Salta och häll på 1 dl vatten samt citronsaft, sätt genast på ett lock och låt ånga 1 minut. Det ska bli al dente spänstigt så var inte rädd för att smaka! Ta upp haricot vertsen från stekpannan och häll ut vätskan, torka pannan torr och skvätt i lite olivolja. Fräs de rensade trattkantarellerna tills gyllene gudomlighet. Ta upp och lägg åt sidan. Skvätt i lite mer olivolja i pannan och grilla till sist brödskivorna på bägge sidor.

Servering: Lägg det grillade brödet på tallrikar, smeta ut lite svampkräm, toppa med syrlig kålsallad, linser, krispiga betor, trattkantareller, mer svampkräm och färsk dill. Avsluta med lite rivet citronskal överst. Hurra för mat!

Bild för Therese Svensson

Mer från Therese Svensson


Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson